top of page

Mortgage Specialist vs. Realtor: коментарі фахівця

Чорноморець (Ванкувер)


У минулому номері УВ ми дещо зачепили тему купівлі нерухомості в Канаді, що викликало жвавий інтерес читачів. Така увага не є чимось дивним, адже володіння житлом це один із базових принципів «фінансового виживання» в сучасній Північній Америці.

Для новачків на ринку, особливо новоприбулих з України, тут важливо відразу розібратись із термінами та основними поняттями. Допоможе нам в цьому Ірина Рудавська, досвідчений спеціаліст ринку нерухомості в Канаді та у Ванкувері зокрема.

Сьогодні ми намагатимемось розібратись хто ж такі агенти з продажу нерухомості (realtors), а хто є спеціалісти з іпотечного кредитування (mortgage specialists).

УВ: Пані Ірино, так чим відрізняється робота спеціаліста по іпотеці (mortgage specialist) від роботи ріелтора?

ІР: Як не дивно, багато людей плутають ці поняття. Дійсно, ці два спеціаліста часто працюють разом з клієнтом – адже без попереднього утвердження іпотеки немає змісту звертатися до ріелтора, а без хорошого ріелтора клієнтові достатньо важко орієнтуватися на ринку нерухомості в Ванкувері.

Завдання mortgage specialist – це разом з клієнтом проаналізувати його фінансову ситуацію і зробити попередню оцінку на яку суму купівлі людина може розраховувати. Потім вже підключається ріелтор, який власне і їздить з клієнтом, показує райони і нерухомість в тій ціновій категорії на яку може розраховувати клієнт.

Це може займати декілька днів (якщо людина вже приблизно знає в якому районі і що саме вона хоче придбати) а може й декілька місяців. Робота ріелтора також і перевірити нерухомість на випадок якихось прихованих проблем і т.д.

Як тільки клієнт знаходить нерухомість, знову підключається спеціаліст по іпотеці – на цьому етапі він повинен отримати від банку вже фінальне утвердження іпотеки. До речі, нічого страшного не станеться, навіть якщо банк відмовить в іпотеці – по перше, клієнт нічого не втрачає – адже він не дає ніякого завдатку на купівлю нерухомості до того як банк дасть остаточну відповідь, а по друге, якщо банк відмовляє, він завжди пояснює чому і що треба зробити для того щоб можна було отримати іпотеку наступного разу.

Відразу потрібно сказати що всі послуги як і спеціаліста по іпотеці так і ріелтора є безкоштовними для покупця.

УВ:  Дуже багато питань виникає у людей які володіють житлом і тих, які купляють житло перший раз – чи є якісь пільги в Канаді для First Time Home Buyers and Homeowners?

ІР: Думаю що наступне посилання буде дуже корисним не тільки тим, хто розглядає купівлю житла, а також і тим, хто ним вже володіє. На цій сторінці ви зможете прочитати про всі пільги які є в Канаді для власників житла і людей, які купляють нерухомість вперше.

Ірина Рудавська, Mortgage Manager тел. 778-836-6461 ел. пошта: iryna.rudavska@rbc.com

•••

PS. Шановні читачі, якщо у вас виникли запитання на які ви б хотіли почути відповідь у бізнес-рубриці УВ – надсилайте їх нам на електронну пошту info@ukrainianvancouver.com, ми постараємось оперативно на них відповісти, залучаючи місцевих фахівців.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page