top of page

Читаємо правильно: поради батькам та вчителям


Кожні відповідальні свідомі батьки хочуть виховати своїх дітей чемними та розумними. Діти – це віддзеркалення батьків, їх продовження. Як говорить мій свекр, діти мусять бути кращими за батьків, досягти більшого, піти значно далі. В сучасному світі успіх дитини залежить у вмінні справлятися з великим обсягом інформації і з вмінням живого спілкування з людьми. Сьогодні поговоримо про перше, а також  про розвиток пам’яті і розвиток мовлення за допомогою читання.

Одним з перших методів отримання інформації дітьми є читання. А з моменту, коли дитина може самостійно читати, це стає основним способом щось дізнатися. Щоб зробити читання найбільш ефективним, задавайте питання дитині якнайчастіше.

Розробіть питання перед читанням тексту. Це можуть бути питання для переказу прочитаного, чи на пошук дрібних деталей в оповіданні, це розвиватиме уважність. Ви навіть можете підготувати питання заздалегідь і зробити копії, щоб використовувати знову і знову одні й ті ж самі, але до різних текстів. Оскільки одні й ті ж питання можуть часто застосовуватися у багатьох випадках. Просто дайте питання своїм дітям чи учням перш, ніж вони почнуть читати.

Спитайте дітей про їх прогноз, про що вони можуть дізнатися при читанні або почути на уроці від вчителя. Нехай вони підготують заздалегідь у письмовій формі свої передбачення. Ще можна до і під час читання писати відповіді на питання. Розмовляйте з дитиною якомога більше.

Після прочитання тексту запитайте знову. Наприклад, про кого книжка чи оповідання, який характер в головного героя, які трудності спіткали його на шляху до мети, яка була мета, де ми вперше знайомимося з ним, як ти уявляєш те чи інше місце з книжки і тому подібне. Пошук відповідей на задані перед читанням питання розвиває пам’ять та спостережливість у дитини. Також з’являється внутрішнє задоволення від досягнення поставленої мети, коли діти знаходять відповіді на поставлені питання.

Ось деякі приклади питань, які можна задати дітям до, під час і після прочитання.

Перед читанням (питання-прогнозування):

-Я думаю, ви будете говорити мені …

-Я вже знаю вас, тому я передбачаю …

Під час читання:

-Це схоже на те, що я дізнався раніше, тому що це мені нагадує…

-Я вважаю найкращим малюнком до …

-Це здивувало мене, бо …

-Це те, про що я хочу знати більше, тому що…

Після читання:

-Це дає мені ідею для …

-Я бачу, як це може бути корисно для …

– Я думаю, що це буде на контрольній в школі, тому що …

Питання, звісно, підбирайте відповідно до віку дитини.Це розвиватиме уяву і зв’язне логічне мовлення. Обов’язково перевіряйте всі відповіді дитини на всі питання. І виправляйте так, щоб дитина могла ту відповідь повторити. Під час перевірки дитина корегує неправильні схеми з інформацією в пам’яті, заміюючи правильними.

Попросіть дитину переказати казку чи оповідання, наприклад, про дівчинку, жодного разу не вживаючі слово “дівчинка”. Це розвине сінонімічний ряд, збагатить мову.

Візьміть одне речення з тексту і влаштуйте змагання: хто більше задасть питань до тексу.

Складіть якомога більше речень зі словами з того речення.

Оберіть одне слово і позмагайтеся, хто більше складе слів із букв з того вибраного Вами слова.

Попросіть дитину продовжити почате Вами речення, усно чи письмово.

Діти – це радість і відповідальність. Для здійснення ними їх особистих досягнень, треба працювати над освітою і вихованням своїх нащадків. Вкладайте свій час і зусилля у всібічний розвиток Ваших дітей, закладаючи добротний фундамент на успішнє майбутнє.

Підготовлено за матеріалами відкритих джерел

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page