top of page

Фрагмент з життя Львова: Крим – це Україна …або Всі ми риби в одному морі

Оксана Лупиніс (Львів)


DSCN4060

Саме таким був лейтмотив низки заходів, приурочених річниці незаконного референдуму та анексії Криму Російською федерацією, які провели кримські та львівські активісти разом з переселенцями з Донбасу та Криму.

Все почалося з вуличного флешмобу “Всі ми риби в одному морі” на Площі Ринок, який продовжився акцією у мистецькому просторі “Щось Цікаве” на площі Ринок,13.

Через годину всі охочі мали змогу долучитися до акції біля пам’ятника Тарасу Шевченку “Крим – це Україна”. Учасники акції створили контури Криму і заспівали гімн України. Потім очевидці минулорічних березневих подій на піострові ділились своїми невеселими спогадами цих важких днів, але запевняли, що вони все витримають і дочекаються того часу, коли зможуть повернутися в рідні домівки; переселенці з Криму та Донбасу також дякували львів’янам за підтримку.

Опісля усі охочі: як кримчани, так і львів’яни,  як дорослі, так і діти – читали вірші українською та російською мовами; як власного авторства, так і рядки відомих поетів (зокрема, прозвучали «Бахчисарай» Лесі Українки, “Стать бы снова приморской девчонкой” Анни Ахматової). Усі бажаючі мали змогу написати маркером на окремих аркушах паперу слова підтримки тим кримчанам, які залишилися на півострові, але вважають, що Крим – це все-таки Україна.

Потім маленькі діточки запускали синьо-жовті повітряні кульки у небо… і на закінчення усі присутні знову виконали Державний гімн України.

Після акції біля пам’ятника Тарасу Шевченку  дійство продовжувалось знову на Площі ринок у мистецькому просторі “Щось Цікаве”. Саме тут протягом всієї акції відвідувачі мали змогу оглянути і придбати фото з виставки “Частинка Криму у моєму серці” – виставки світлин кримських, львівських та німецького художників, створених на території Криму.


Як повідомлялося, усі гроші підуть на допомогу одній родині з Криму, що мешкає зараз у Львові (за посередництвом організації Крим SOS). Водночас відвідувачі могли переглянути відео-презентації звернення львів’ян до кримчан та відео-проекту студентки з Криму та молодих львівських митців. Доповнювало програму читання віршів про море, до якого долучились всі охочі. На завершення львів’яни та кримчани створили спільну інсталяцію з паперових корабликів.

Проект організовувався ініціативою Е97* (https://www.facebook.com/project.e97) за співпраці «АВС…theater», підтримки платформи «Дія в Україні» та організації Крим SOS.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page