top of page

Українці в Канаді протестували проти знищення української мови

За повідомленням Ліги Українців Канади (ЛУК) від 20 липня 2012 р.


Незважаючи на робочий день, спеку і літні відпустки, акція протесту проти прийняття мовного закону у Торонто стала чи не наймасовішою серед схожих акцій у діаспорі. Поясненням тому є те, що організації члени Конференції Українських Державницьких Організацій Канади (КУДОК), які є і членами Конґресу Українців Канади (КУК) вважаються добре зорганізованими і діяльними.

Акція протесту відбулася біля Генерального консульства України в Торонто 18 липня 2012 року. Протест, зорганізований Конференцією Українських Державницьких Організацій Канади (КУДОК), зібрав біля 700 людей (згідно інформації торонтської поліції). На мітинґ прибули мешканці Торонто, Ошави, Міссісаґи, Гамільтону, Оквила та інших міст провінції Онтаріо. Декотрі з них приїхали зорганізовано, спеціально винайнятими автобусами.

Українські канадці зібралися, щоби висловити свою підтримку громадянам України, які виступають проти авторитарного режиму та порушення демократичних свобод в Україні, а також висловили рішучу вимогу зберегти українську мову як єдину державну в Україні та покласти край московським імперіалістичним проектам в Україні.

Гасла, які розгорнули учасники акції, промовисто ілюстрували рішучість українців у відстоюванні рідної мови: «Наша пісня, наша дума не вмре, не загине!», «Займіться ділом, а не «язиком»!», «Моя мова – Українська!», «Геть окупантів з України!», «Я люблю Україну! Не розбивай моє серце!», “Одна мова – одна держава”, “Немає мови – немає держави”.

Акцію розпочав виконавчий директор Ліґи Українців Канади Борис Потапенко. Привітавши присутніх і подякувавши їм за масову підтримку, він передав слово молодим людям, активним членам українських організацій КУДОК і доручив їм ведення маніфестації.

Ведучі мітинґу Надія Ґерелюк та Марко Дячун, провідні члени ЛУК і СУМ, подякували складовим організаціям КУДОК: Лізі Українців Канади, Лізі Українок Канади, Спілці Української Молоді в Канаді, Товариству колишніх вояків УПА, видавництву «Гомін України» за те, що вони організували таку акцію і тим самим дали можливість українцям у Канаді висловити підтримку своїм побратимам-борцям за мову в Україні.

Детальніше про акцію у Торонто читайте на веб-сайті ЛУК.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page