top of page

Українська школа у Ванкувері: «Ой, хто, хто, Миколая любить…»

Анна Воробйова (Ванкувер)

12 грудня завітав Миколай до дітлахів із Української школи, яка збирається в приміщенні греко-католицької церкви у Ванкувері. Шкільна громада відзначила це традиційне українське свято учнівським вертепом, колядками, подарунками від Миколая, виставкою учнівських робіт, спільним частуванням і, звісно ж, радісним дитячим галасом.

Фрагмент виставки художніх робіт наших учнів

Фрагмент виставки художніх робіт наших учнів


За вікном періщила звичайна ванкуверська злива, а нам було затишно й весело. Відчувалoся , ніби ми є великою й дружньою родиною, святкуючи дорогі українські традиції та радіючи талантам діточок. Так було завершено третій семестр навчання в нашій школі. Аж не віриться, скільки всього відбулося за півтора роки існування школи: минулорічне колядування, з якого пожертвували кошти на АТО, виступ на концерті хору «Світанок» до святкування річниці народження Тараса Шевченка, гаївки та випікання жайворонків у травні, набір нових учнів у вересні та ось знову – Різдвяний вертеп.

Цього року хор «Світанок» запросив наш вертеп взяти участь у традиційному для ванкуверської української громади святі колядок 13 грудня. Такі позакласні заходи є значимою частиною життя нашої школи, яка покликана не лише надавати академічні знання, але й прищеплювати дітям любов до наших традицій. Як каже мама Лесика, «досвід традиційного святкування гуртом – це класно! Нашою маленькою сім’єю ми б не утнули вертеп чи колядування.» Мама Елі додає, що їхній доньці «дуже подобається співати українські пісні та брати участь у концертах. Для неї це гарна нагода вдягнути вишиванку і віночок.»

Свято Миколая в Українській школі, 12 грудня2015 р.

Свято Миколая в Українській школі, 12 грудня2015 р.


А найголовніше це те, що з минулого року наша громада збільшилась і зміцніла. Зростає педагогічний колектив, додалися нові родини, було привезено з України читанки. Родини в школі різнобарвні, батьки походять з різних куточків України, є кілька «мультикультурних» родин, де мами українки, а татусі – канадці. Треба зазначити, що без активної участі батьків школа би не відбулась. Від організації кави та чергування по школі до привезення навчальних  матеріалів з України, – батьки беруться до багатьох справ поза шкільним процесом, аби розбудовувати школу та посилювати почуття громади.

Як каже Оксана, мама Уляни, які доєдналися цього року, «…така участь навіть не сприймається як допомога, це просто радість – бути серед українців і робити щось разом.» Ось така радість від спілкування та причетності до чогось більшого і спонукає нас усіх приїздити зранку в суботу до центру Ванкувера, для когось дуже здалека – з Аботсфорду, Ленглі, Сюррі та Північного Ванкувера. Але згадується приклад Антона Гріна – 11-річної зірки стрічки «Поводир» Олега Саніна – , який володіє українською мовою через своє наполегливе навчання в українській школі, до якої його родина долала 100 км щосуботи! Як каже мама Петрика й Андрійка про суботні збори до школи: «Важко звичайно, але завжди треба дітей підштовхувати поки можеш. Бо як виростуть то вже їх не уговориш. Мої діти в принципі без проблем збираються, і їх це виховує, що в житті кожен має чимось жертвувати.»

Наразі є два класи для дітей початкового шкільного віку (5-7 років та 8-9 років) та дві групи садочку для дітей дошкільного віку. Обидва класи старших учнів мають по три уроки щосуботи. Трохи про те, як саме відбуваються заняття в школі. За підсумками минулого року було вирішено сконцентрувати навчальний процес на українській мові та літературі з ознайомленням дітей із українськими традиціями. Також нововведенням цього року є закріплення одного вчителя за одним класом, в якому вони викладають всі три уроки. В обидвох класах на даний момент 1,5-2 год. виділяються на украінську мову та читання, 1 год.-  на математику та предмет «Я і Світ» з елементами народознавства. Вчительки в обох класах мають вищу педагогічну освіту з України та вдало поєднують навчальну програму із естетичним вихованням учнів, як-от: малювання, аплікація, співи. У кожному класі навчається по 6-8 учнів, отже вчительки мають змогу приділити індивідуальну увагу кожній дитині.

Мама Ніколі, однієї з найстарших учениць поділилася їхнім досвідом навчання у нашій школі: «Ніколь отримує якісні академічні знання у вивчанні української мови, математики, народознвавства, природознавства, основ здоров’я. Звісно, вчитель дає домашнє завдання в різній формі як для вивчення матеріалу так і підготовки до концертів, що організовує учнів та дозволяє підтримувати зв’язок зі школою впродовж тижня.  Ніколь приймає участь у шкільних концертах, виставках мистецьких робіт учнів, та святах, що закріплює вивчений матеріал з української мови а також прищеплює українські традиції, оточує українською культурою та мистецтвом та навчає виступу перед аудиторією.  Ніколь радіє з можливості дружити з іншими україномовними дітьми.  Школа є великою частиною життя української громади в Ванкувері.  Ніколь зростає в громаді, бачить що україномовна громада є багаточисельною, де і батьки і діти підтримують теплі стосунки.»

Вертеп Української школи на Різдвяному концерті хору «Світанок»

Вертеп Української  школи на Різдвяному концерті хору «Світанок»


Найменшеньких дітей у цьому році побільшало, тому ми з радістю розширили садочок до двох груп.  Обидві групи ведуться мамами, які хоча й не мають професійної педагогічної освіти, але багато задіяні як волонтери, працюючи з малюками чи-то в церкві, чи-то в дитячих клубах, чи-то просто вдома, виховуючи власних дітей. Учні садочку мають по два заняття, де вивчають український алфавіт через різноманітні пісеньки, приказки та поробки, розвивають дрібну моторику, працюючи з пластиліном та природніми матеріалами, а також тренують логіку та математичні навички. Врешті-решт, малюки просто граються та спілкуються  українською мовою одне з одним.

Для багатьох родин – україномовне середовище є дуже важливим компонентом нашої школи. Наприклад, мама Софійки каже: «Ми хочемо, щоб наша донька змалечку розуміла, як добре, що вона зможе розмовляти трьома мовами: англійською, українською та іспанською. В українській школі вона занурюється в українськомовне середовище та чітко розуміє, що її нові друзі розмовляють по-іншому, не так як вчителі в канадському садочку, продавці в магазинах, друзі сім’ї.» У садочку є кілька англомовних діточок, для яких заняття відбуваються подібно до шкіл French Immersion, і вчителі разом із батьками уже помічають їхній прогрес у розумінні та володінні українською мовою.

Наші канікули розпочалися зі свята Миколая, діти відпочиватимуть від занять три тижні. Але ще до початку нового семестру ми плануємо колядувати з нашим вертепом по п’яти парафіях Великого Ванкувера. Можливо, ми з вами там зустрінемося?

За довідками про заняття в Українській школі можна написати до координатора Тетяни Жиліної на електронну адресу: tzhylina@gmail.com.

Веселих Свят!

1 view0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page