top of page

Україна 1 грудня 2013. Євромайдан – по хвилинах!

Христина Стебельська  (Київ), Головний редактор Першого Національного телеканалу України 

10:00 – 1 грудня 2013 –  Річниця Референдуму, яку не можна змарнувати! Києвом поширюються чутки про екстрене засідання РНБО, яке триває у Межигір’ї. Загальмована робота інтернет-сайтів влади. Депутати продовжують виходити із Партії регіонів…

Київ, 1 грудня 2013, Майдан Незалежності. Фото "Української Правди"


10:15 – я не можу запхатися у вагон київського метро. Народу – море, всі їдуть на Майдан!

11:30 – народне віче біля пам’ятника Т.Шевченка вирує. Люди йдуть з усіх районів Києва – площ Михайлівської, Софійської, Бессарабки, Л.Толстого, метро “Університет”, б-ру Т. Шевченка.

12:00 – по обидва боки Хрещатика формується живий ланцюг для безпеки проходження колони.

12:00 – у готелі “Київ”(за інформацією депутата І.Богословської) роздають гроші “спортивним хлопцям”.

12:05 – вимкнуто остаточно усі веб-камери на Майдані, Хрещатику, Європейській площі.

12:35 – народна колона з величезним державним прапором України рухається на Хрещатик. На відстані 400 м люди несуть великий прапор Євросоюзу.

12:43 – бульдозер втікає від “йолки”, залишається два КАМази.

12:50 – колона народного віча на Хрещатику порівнялася з Майданом. На чолі – наш ПРАПОР! По обидва боки народний похід супроводжує живий ланцюг – молодь і старші тримаються за руки.

12:55 – від “йолки” втікає КАМаз, наповнений піском.

13:04 – загорожі  “йолки” покидає другий КАМаз.

13:10 – біля залізного каркасу “йолки” люди покладають похоронні вінки із жалобними стрічками.

13:20 – Майдан наповнює МІЛЬЙОННЕ ВІЧЕ громадян України та послів, симпатиків іноземних держав. На Майдані чуємо виступи не лише українців, а й громадських лідерів і послів зарубіжних держав, представників Європарламенту.

13:25 – перший штурм окремою групою мітингувальників Київської міськдержадміністрації. Запитання: “Де є мер столиці?” Повідомлення про застування сльозогінного газу.

13:35 – на високому каркасі “йолки” на Майдані Незалежності у Києві активісти вивішують національні прапори, стяги СВОБОДИ, УДАРУ, БАТЬКІВЩИНИ, УНА-УНСО, УПА… Колона скандує: “Банду геть!”. Народне віче заповнило всі околиці Майдану Незалежності: вулиці, переходи, площадки, клумби,  газони, фонтани, балкони, дахи.

14:00 – люди на Майдані почули, що посилюється охорона на вул. Банковій біля Адміністрації Президента України. Тим часом на Майдані до протестувальників звертається бл. Любомир Гузар.

14:20 – до Адміністрації Президента України підтягуються люди.

14:25 – група мітингувальників прорвала охорону та увійшла до Київської міськдержадміністрації.

14:30 – на вічевому Майдані поширюються чутки про “введення у Києві комендантської години”.

15:00 – опозиція захопила Будинок профспілок у центрі Києва.

15:10 – протистояння біля Адміністрації Президента триває. Підступ заблоковано автобусами охорони. Молодь стоїть на підвіконнях, журналісти на бордюрах огорожі… П.Порошенко закликає не допустити агресії.

15:20 – у Будинку профспілок розпочинається підготовка до прес-конференції опозиції щодо плану дій Штабу національного спротиву.

16:00 – народне віче обговорює план дій опозиції в Штабі національного спротиву, який поширено на Майдані. Комендатура Майдану починає діяти у Будинку профспілок.

16:10 – між людьми на Народному віче поширюються чутки (з інформації громадської організації “Опора”) ніби у аеропорту “Бориспіль” з’явилися військові підрозділи, які нагадують російський “Витязь”.

16:18 – у громаді  Майдану мені показують на телефоні відео з Банкової – спецпідрозділ у 4-ри ряди охороняє підступ, поодинокі  вибухи, димові шашки, трактор під’їжджає-від’їжджає до військових…

16:30 – бачу на телефоні нове відео – на Банковій розпилюють сльозогінний газ, тривають провокації.

17:00 – лідери опозиції прийшли на Банкову, щоб застерегти від провокацій.

17:15 – у відділення київських лікарень почали надходити перші постраждалі у побоїщі на Банковій

17:30 – 70 приватних автівок з прапорами України та ЄС виїхали у село Великі Петрівці «в гості» до Президента.

18:00 – щоп’ять хвилин на ЄвроМайдані оголошують, що наша революція 1 грудня 2013 р. МИРНА І БЕЗКРОВНА

18:00  – побиті вікна вхідних дверей Київської міськдержадміністрації – відповідь на судову заборону проведення мітингів.

18:30 – Євроколоні з 70 автівок перекрили дорогу до резиденції Президента України.

19:00 – починають встановлювати палатки, закінчують монтувати сцену на Майдані.

20:20 – група мітингувальників збирається біля пам’ятника Леніну. Близько 200 людей. Кілька людей намагаються повалити пам’ятник. Підтягується міліція і автобус з беркутом. Лунають вибухи. На Майдані те, що відбувається біля пам’ятника, називають черговою провокацією.

21:30– ЄвроМайдан дерев’яними щитами, підготовленими для «йолки», барикадує в’їзди з боку Європейської площі з вул. Михайлівської, від Бессарабки.

22:00 – У колонній залі КМДА відкрито штаб для приїжджих – для їхнього відпочинку й зігрівання – як і у будинку профспілок.

22:15 – на Майдані звучить інформація про 40 автобусів курсантів з Харкова, а також підрозділи з Херсона, які виїхали на Київ. Інформація перевіряється журналістами.

23:05 – на Банковій протистояння ущухло. Ми побачили щільний кордон міліції, ланцюг з 200 мітингувальників. Результати сутички з інформаційних джерел: 50 постраждалих серед мітингувальників і 100 міліціонерів.

23:08 – Майдан співає Гімн України.

23:15 – на Хрещатику вимкнули ілюмінацію.

23:30 – Майданом усно передається інформація про посилений режим чергування правоохоронців. До Києва продовжують стягувати додаткові сили спецпідрозділів, а також бойової техніки. Міністр внутрішніх справ спростував інформацію телефоном, а ми на Майдані побачили з Інтернету кадри ешелонів з танками. Журналісти перевіряють інформацію.

24:00 – роботу Київського метрополітену продовжили на годину до 01:30 2 грудня.

У цей самий час лідери Майдану закликають людей не розходитися. Майдан, Київ мирно вирує, співає, посміхається, фотографується. Київ мирно підтримали прихильники ЄвроМайдану по всій Україні і за кордоном.

Львів: понад 50 тисяч (люди зібралися біля пам’ятника Т. Шевченку та Опери), Харків: 1,5 тисячі, Тернопіль: 15 тисяч, Івано-Франківськ: понад 10 тисяч, Дніпропетровськ: понад тисяча, Запоріжжя: понад 3 тисячі, Кіровоград: понад 5 тисяч, Вінниця: понад 600людей, Чернігів: 300 осіб, Трускавець: 1.5 тисячі, Миколаїв: понад 200 громадян, Одеса: 200 людей, Луцьк: 10 тисяч…

Далі буде.

Надія повертається!

1 view0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page