top of page

Сіверський "Рембо"

Іван Рембалович

Іван Рембалович


“Іван Ремболович”:  Cьогодні, 4 липня 2012 р. вийшло нове дослідження Романа Коваля, на цей раз про Івана Ремболовича – отамана півсотні Вільного козацтва на Чернігівщині в 1918 р., начальника зв’язку Дієвої армії УНР, учасника Другого зимового походу Української повстанської армії Юрка Тютюнника в листопаді 1921 р., командира саперного куреня дивізії “Галичина”, учасника підпілля ОУН на Прикарпатті в 1944 – 1949 роках, зокрема на Коломийщині та Гуцульщині.

У передмові твору автор зокрема пише:

“Особливу ненависть у Москви та її малоросійських слуг викликають ті, хто допомагав німцям бити її комуну. Ці люди, на переконання Кремля, є колаборантами, а таким прощення бути не може. Насправді ж колаборантами є ті українці, які в 1917 – 2012 роках допомагали впроваджувати владу російського народу. І всі, хто збройно боровся проти Москви та її посіпак, на мою думку, осуду не підлягають. Хоч би з чортом, лиш би скинути владу Москви з її леніниними, троцькими, котовськими, сталіними, тухачевськими, єжовими, кагановичами, хатаєвичами, беріями і жуковими! Я би теж вступив до дивізії “Галичина”, навіть якби мій батько був у Красній армії! Дивізія “Галичина” – це була можливість створити клітину майбутнього українського війська, яке б могло стати в обороні нашого історичного буття. Коли в 1943 році було проголошено створення дивізії, підполковник Ремболович, як і багато комбатантів УСС, УГА, Армії УНР вступив до неї добровільно. Генерал-чотар Української галицької армії Віктор Курманович чітко означив проблему: “…Найстрашнішим ворогом усього національно думаючого українства є більшовики, так що нам по дорозі тільки з тим, хто йде проти них. Ми могли опинитися лиш у протибільшовицькому таборі”. Це була не любов до німців, які дикою політикою налаштували галичан проти нової окупаційної влади. Це був вибір меншого зла. Німці б’ють наших історичних ворогів, тож мусимо їм у цьому допомогти.”

Роман Коваль, “Іван Ремболович” (Київ – Вінниця: Історичний клуб “Холодний Яр”, ДП “Державна картографічна фабрика”, 2012 / 464 с., іл., тверда повноколірна палітурка) – 63 грн.  Дослідження щедро ілюстроване унікальними фотографіями. Наклад – 1000 пр.

Книгу можна придбати, попередньо переказавши кошти електронним переказом на ім’я Романа Миколайовича Коваля, вул. Курська, буд. 20, кв. 14, Київ-03049,  зазначивши “За книжку “Іван Ремболович”.Е-маil: kovalroman1@gmail.com

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page