top of page

Спасибі, любий Стіве, від Одеси

Сергій Горицвіт (Одеса)

Автор пам'ятника Кирило Максименко потрапив у яблучко


Виповнився рік, як пішов у засвіти Стів Джобс – американський винахідник, який створив із гаражного кооперативу могутню технологічну компанію Apple і перевернув усі уявлення людства про комп’ютери. Автор більш як трьохсот винаходів подарував нам поняття графічного інтерфейсу, мишку і сенсорні телефони, і не тільки це.

У день його смерті 5 жовтня 2011 року ця звістка на крилах Інтернету облетіла світ, про це всі дізналися завдяки приладам, які придумав сам Стів. Цього ж дня шанувальники Стіва позаклеювали дошки оголошень в Одесі та інших містах України його портретами. З часом їх кількість багатократ зросла.

Це засвідчило урочисте відкриття оригінального пам’ятника Стіву Джобсу в Одесі, на яке зібралося кількасот його фанатів. Вони тримали в руках портрети свого кумира і з нетерпінням чекали миті зустрічі з ним. Коли спало покривало, то замість знайомої всім постаті винахідника присутні побачили виблискуючу двометрову металеву руку.

Здавалося, що то Стів із потойбічного світу вітає всіх розкритою долонею із зображенням яблука – символу його Apple. У відповідь всі присутні теж стали махати йому руками. А потім до пам’ятника з написом «Спасибі, Стіве» вони на знак пошани поклали квіти.

Задумав і створив цей пам’ятник, який тепер височить на вулиці Новосельського, Кирило Максименко – випускник радіовідділення колишнього Вимірювального технікуму. Задумана ним рука увібрала в себе десятки тисяч зварених між собою деталей велосипедів, мотоциклів і автомобілів, які за словами скульптора-новатора збирала для нього мало не вся Одеса. Увечері скульптура підсвічується неоном, а ще довкола неї буде постійно працювати зона безкоштовного Wi-Fi.

За оцінками спеціалістів, реалістичний образ багатовимірної особистості американського генія, створити просто неможливо. Кирило Максименко знайшов найкращий варіант для пам’ятника, увічнивши Стіва Джобса у виразному символі. Ініціаторами встановлення монумента виступили студенти й ректорат Одеської державної академії технічного регулювання і якості. Це перший пам’ятник Стіву на теренах СНД. Відтепер цей кумир молоді, що змінив світ, назавжди приписаний в Одесі. Пам’ятник йому – це данина шани людині, яка довела, що нічого неможливого для неї не існує.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page