top of page

Рок-гурт «Гайдамаки» закликає українців прокинутись

Сергій Горицвіт (Одеса)

У ці дні козацький рок-гурт «Гайдамаки» презентує свій альбом «Годі спати!». Це викликало неабиякий інтерес шанувальників модерної української музики, зумовлений ще й тим, що це перша платівка, яку колектив записав в оновленому складі. Адже торік гурт залишили всі музиканти, після чого його лідер Олександр Ярмола зібрав повністю новий колектив. Альбом записали у Варшаві на Медіа Студіо у відомого польського продюсера Пьотра «Дзікі» Ханцевича, із яким Гайдамаки співпрацювали і раніше. Потім його чотири рази презентували у Польщі та стільки ж в Україні. І ось 27 квітня «Гайдамаки» вперше завітали до Одеси. Знайомство з ними відбулося у арт-клубі «Дзиґа».


Козацький рок-гурт ”Гайдамаки’

Партнерами київського рок-гурту цього вечора були їхні однодумці й послідовники з гурту «Друже Музико», який позиціонує себе як формація патріотичного позитиву Одеси. Ріднить ці два колективи не лише залюбленість у мелодику народної пісні, а ще й соціально загострена тематика власних творів. Більшість пісень написані лідером етно-драйв гурту – гітаристом і співаком Максимом Трубниковим. Виступаючи на масових акціях, фестивалях та у дні державних свят, колектив закликає співвітчизників бути справжніми українцями.


Одеський етно-драйв гурт ”Друже Музико”

Програмним твором можна вважати пісню «Будь із нами! Будь українцем». «Це славень Україні й водночас заклик до всіх, хто з нами і до тих, хто ще, можливо, вагається, бо не впевнений у своїх силах, – каже її автор і виконавець. – Це заклик до єднання в єдину могутню силу!». Тож виступ на початку вечора гурту «Друже Музико» не лише розігрів слухачів, а й задав високу патріотичну тональність заходу. Гості цього свята музики дружно танцювали перед естрадою і підхоплювали слова приспіву: «І на свята і до зброї, підем разом із тобою!»!.


Олександр Ярмола виконує пісню ”Меч Арея”

«Гайдамаки», як і належить справжнім козакам, свій виступ розпочали гучним барабанним боєм, що дало можливість Дмитру Кушніру вповні продемонструвати віртуозну гру на ударних. А далі логічним заспівом концерту стала пісня «Меч Арея». З великим піднесенням виконував її, видзвонюючи двома справжніми мечами, Олександр Ярмола.

Піднімає меч Ареєва рука – На могутній дух, на захист нам, На погибель злим підступним ворогам. Гримне Небо – і тремтить Земля, Меч Арея Русь з неволі визволя. На Вкраїні хай пощезне враг, Меч Арея поверне нам рідний стяг.

Хоч альбом і має неоднозначну назву «Годі спати», та це не політична платівка-агітка, зауважив під час зустрічі з журналістами перед концертом лідер гурту. Однак серед 13 записів є чимало соціально загострених, художньо-публіцистичних творів. Серед таких, зокрема, «Мафія», «Меч Арея» та дві гайдамацькі пісні. Але й лірика у репертуарі цього колективу має ознаки соціальних проблем. Так у пісні «Передзвони мені пізніше», написаній Олександром Ярмолою, йдеться про те, як молодого підприємця «криза світова лишила без надій».

Молодіжна аудиторія найбільш активно сприймала заклик музикантів «Годі спати!». Сьогодні він стукає у самісінькі груди України, надихає, підводить з колін, єднає українців з усіх куточків нашої держави. Назву альбому, що стала і девізом концерту-презентації, стали слова «Годі спати!», що є у пісні «Гей, Іване». Але сподіваємося, що згодом Олександр Ярмола напише нову пісню із саме такою назвою.


”Слава Україні! Героям слава!” скандують слухачі

Перед концертом у нього склалося враження, що українська громада вкрай русифікованої Одеси нечисельна й пасивна, бо на концерт гурту зібралося лише кілька десятків юнаків та дівчат. Тож довелося йому розповідати про українські клуби і художні колективи, молодіжну паланку Запорозького козацтва, про народний університет одеської «Просвіти», про традиційний «вишиванковий фестиваль» і недавнє вшанування пам’яті Максима Чайки – юного активіста громадської організації «Слава і Честь», якого три роки тому було вбито антифашистами саме неподалік від арт-клубу «Дзиґа». А під час концерту хоч і не чисельна, але надзвичайно активна і патріотично налаштована слухацька аудиторія справила на «Гайдамаків» найкраще враження. На кожен заклик із сцени «Слава Україні!» присутні в один голос дружно відповідали: «Героям слава!».

А героєм цього вечора став семирічний Владислав Андріїв, який танцював і співав разом з усіма, вітаючи музикантів жестами, що є символом хеві-металу – «рокерською козою». Уже коли музиканти виконували кілька творів «на біс», хлопчину запримітив Олександр Ярмола, підняв на сцену і палко обійняв. Це була жива ілюстрація традиційного народного висловлювання, що козацькому роду нема переводу.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page