top of page

Президент СКУ зустрівся з Головою Генеральної асамблеї ООН

Д. Еш та Е. Чолій


6 листопада 2013 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій обговорив з Головою Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй (ООН) Джоном Ешем низку питань, які зокрема стосуються визнання Голодомору геноцидом українського народу, вшанування видатного українського поета Тараса Шевченка та тиску Росії на Україну. У зустрічі, що відбулась у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, США, разом з Президентом СКУ взяли участь Постійний представник України при ООН посол Юрій Сергеєв та Президент Українського Конґресового Комітету Америки Тамара Ґалло-Олексій. Евген Чолій привернув увагу до пріоритетних питань СКУ та закликав Голову Генеральної асамблеї ООН приєднатися до вшанування пам’яті жертв Голодомору під час жалобних заходів з нагоди 80-ліття цього геноциду українського народу, що відбудуться 23 листопада 2013 р. в Соборі Святого Патрика в Нью-Йорку, та 4 грудня 2013 р. у Вашингтоні під час посвячення землі під пам’ятник жертвам Голодомору. У зв’язку з відзначенням у 2014 р. 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка, Президент СКУ наголосив на світовому значенні творчості поета та закликав вшанувати його як відомого борця за людські права, соціальну справедливість та самовизначення націй відповідною заявою Генеральної асамблеї ООН. Президент СКУ також торкнувся питання про надмірний тиск з боку Росії, що спрямований на те, щоб перешкодити євроінтеграції України, та просив ООН здійснювати моніторинг таких дій. 7 листопада 2013 р. Евген Чолій обговорив з Постійним представником Польщі при ООН послом Рішардом Сарковічем важливість підписання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною під час Третього саміту Східного партнерства 28-29 листопада 2013 р. у Вільнюсі, що є в найкращих інтересах як Європи, так і України.

СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ 145 Evans Ave., Suite 207 Toronto, ON M8Z 5X8 Canada Tel. (416) 323-3020 Fax (416) 323-3250 e-mail: congress@look.ca website: www.ukrainianworldcongress.org

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р. як неприбуткова організація, у 2003 р. СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page