top of page

Посол Андрій Шевченко: “Культурний контакт між Україною та Канадою є надзвичайно потужним&#822

Ірина Широка (Конґрес Українців Канади – Ванкувер)

Нещодавно в українському житті Канади відбулись зміни – був призначений новий Надзвичайний і Повноважний Посол України. Андрій Шевченко – досвідчений журналіст, неперевершений політик і успішний громадський діяч – прибув до Канади кілька місяців тому і відразу розпочав свою діяльність. Незважаючи на щільний графік Українському Ванкуверу вдалось поспілкуватись з Повноважним Послом і задати кілька питань від громади.

Ukrainian ambassador Andriy Shevchenko OTTAWA CITIZEN

Ukrainian ambassador Andriy Shevchenko. Photo by Ottawa Citizen


Пане Андрію, чи плануєте здійснювати візит до Ванкуверу на постійній основі?

Ванкувер однозначно є в планах, але світ не близький, тому будемо шукати нагоду, щоб приїхати з хорошою змістовною поїздкою. Я бачу як мінімум кілька напрямків для такого візиту. По-перше, українська громада в Ванкувері відрізняється від наших громад в інших провінціях, тож з нею було би дуже цікаво поспілкуватись. По-друге, це той напрям, який пов’язаний з бізнес-активністю. Ванкувер це місто потужного росту і, якщо ми думаємо про завтра, то треба враховувати хорошу якісну українську економічну присутність.

Я би хотів бувати в Ванкувері на стільки часто, щоб мій візит міг вирішувати всі поточні питання. В ситуації, коли ми ведемо війну в Україні і кожна копійка на рахунку, ми повинні зважувати і планувати наші затрати дуже ретельно. Все, що потрібно для офіційного нашого представництва, ми будемо намагатись робити.

Що стосується видачі паспортів і візових питань, тут історія складніша. Як ви знаєте, в Україні запровадили біометричні паспорти. Це означає, що для видачі паспортів потрібна фізична присутність громадянина в тому місці, де стоїть обладнання. Тобто людина повинна приїхати до нашого консульського відділу в Оттаві або в Торонто. Розумієм, що це не близький світ, але з іншого боку, це та реальність, яка є.

Кількість недавніх іммігрантів з України постійно зростає в Ванкувері. Чи можемо ми розраховувати тут на виборчу дільницю під час наступних виборів?

Згідно з Законом Про Вибори, виборчі дільниці можуть бути організовані лише на території України. Тому в Канаді такі осередки можуть існувати  лише на території наших представництв – посольства та генерального консульства. В світі є різні види голосування – електронне, поштове та інші, але поки-що для уникнення фальсифікацій Закон України дозволяє голосування лише на виборчих дільницях.

Андрій Віталійович, в Ванкувері існує процвітаюча дитяча українська школа, яка росте і розвивається завдяки зусиллям місцевих батьків. Чи можуть молоді українці розраховувати на підтримку педагогічними матеріалами з вашого боку.

Питання з підручниками є проблематичним. Тому що, навіть в українській школі, в яку ходила моя донька Марічка, не вистарчало українських книжок. Але, якщо потрібний конкретний підручний в певній кількості, то дайте знати, можливо ми зможемо чимось допомогти.

Я хочу висловити велику подяку батькам за те, що ви ростите дітей в українському дусі.

Які конкретні завдання ставить перед собою ваша команда на термін свого призначення?

Почну з того, що в нас прекрасна команда. Вона мені передалась в спадок, і я нею дуже задоволений. Наша команда є на доброму рахунку в Києві, і мені з нею дуже добре працювати. Пріоритети на наш рік є, і вони чітко визначені. По-перше, нам дуже важливо, щоб Канада з новою командою залишалась нашим надійним партнером. Ми дивимось на неї, як на ключового нашого союзника, навколо якого згуртована міжнародна коаліція на захист України. І нам дуже важливо, щоб так продовжувалось і надалі.

По-друге, це співпраця в сфері оборони і безпеки. Зараз в Україні працюють канадські офіцери, які на Яворівському полігоні навчають українських солдатів і офіцерів, а в Кам’янці-Подільському вчать як правильно розміновувати поля.

Третя сфера є дуже важливою – це угода про вільну торгівлю. Минулого року між Україною і Канадою був прорахований текст Угоди Про Вільну Торгівлю. Цього року мають бути завершені всі процедури – вичитка тексту, офіційне підписання угоди, ратифікація в Парламентах і втілення в життя. За цією угодою дев’яносто вісім відсотків тарифів між двома країнами впадуть. Вона дасть можливість канадському і українському бізнесу наново подивитись один на одного.

Також робота з українською громадою є безумовно нашим постійним пріоритетом. Тому скрізь, де посольство може стати в нагоді, де потрібно буде допомогти громаді в розвитку української культури, ми будем поруч.

Amb-Shevchenko-and-P.-Grod-300x300

Андрій Шевченко та Президент КУК Павло Грод


Які можливості відкриє зона вільної торгівлі між Україною та Канадою?

Окрім зменшення тарифів, ми надіємось на зміни всього, що пов’язане з сертифікацією продукції, а також, іншими змінами, які допоможуть українському бізнесу виходити на канадський ринок і навпаки. Варто не забувати, що з першого січня ми в повній мірі запустили режим вільної торгівлі з Європейським Союзом. Канада зараз теж перебуває в переговорах з Союзом про вільну торгівлю. Ми вже бачимо конкретні напрямки, які зацікавлені в цій угоді, зокрема, це сільське господарство.

Другий сектор це Інформаційні технології. Давайте ще раз нагадаємо собі, що таке український ринок. Це є платформа з сорокап’ятимільйонним населенням, на якому є багато кваліфікованих працівників з відносно невисокою заробітною платою.  А також, це є джерело дешевої енергії. Зрештою, Україна є державою з найвищим показником грамотності в Європі. А також це країна, яка дуже спрагла до інвестицій та новітніх технологій. Ми з вами назвали ті речі, які роблять Україну цікавим бізнес-партнером.

Які ваші очікування від української громади? Чим збираєтесь допомагати і на що сподіваєтесь взамін.

Я в захопленні від української громади. Це неймовірний помічник в нашій роботі. Я щиро вражений тим ентузіазмом і енергією, яку громада випромінює, а також великій відданості українській справі. Коли спілкуєшся з українцями в Канаді, то розумієш, що вони могли би бути великим прикладом як працювати на благо України для тих посадовців, які сидять в високих кабінетах. З практичного боку, нам дуже важливо, щоб наша громада розказувала, що відбувається в Україні. Поширювала правду про війну, правду про ті зміни, які зараз відбуваються в Україні.

Я вражений, але дуже багато моїх канадських друзів думають, що війна закінчилась. І мені вартує великих зусиль пояснювати, що ця війна досі триває, що кожен день ми отримуємо повідомлення про порушення режиму припинення вогню, що в нас гинуть хлопці та мирні українці, що в Криму продовжуються репресії проти Кримських татар.

Тому я думаю, що нам з вами потрібно знаходити слова, щоб пояснювати про ту страшну війну, яку веде Росія проти України. Але не менш важливо, щоб ми з вами розказували про ті позитивні зміни, які відбуваються в країні. Тому що ті зміни є. Чи ми говоримо про утворення Національної Поліції, чи про певні зміни,  які пов’язані з антикорупційними законами. Можливо їх не так багато і вони не відбуваються так швидко як би нам хотілось, але вони є.

Чи є план культурних заходів для зміцнення дружніх стосунків між Україною і Канадою?

Я вважаю, що наша робота тут як консульства це – не заважати. В різний час ми бачили негарні приклади, коли держава пробувала покерувати культурою і культурною дипломатією.

На вашому веб-сайті я прочитав, що в Ванкувері буде показ фільму «Добровольці Божої Чоти». Також, нещодавно ми приймали в Оттаві журналіста і письменника російського походження Сергія Лойка з його дивовижною книжкою «Аеропорт». Мені здається, що така діяльність дозволяє про Україну розказати більше, ніж всі ті  раціональні аргументи, які ми тут в посольстві підбираємо для того, щоб пояснити нашим канадським партнерам ситуацію в Україні. Тому мені здається, що в випадку Україна-Канада цей культурний контакт настільки потужний, що ми насправді говоримо не про якийсь струмочок, а про потужну річку, яка живе своїм життям. Тому там, де ми можемо допомагати, ми звичайно підключаємось, помагаємо, але насправді, іноді навіть боїмось не зашкодити.

Чи правда, що Канада скасувала візи для українців для короткострокових поїздок.

Ми дуже сподіваємось, що це станеться і ми над чим працюємо щодня. Якби кілька років тому мені поставили таке питання, я би відповів, що це наша така далека мрія. Але сьогодні, коли ми скасували візовий режим для українців, які їдуть в зону Шенгену, наступним нашим кроком має бути скасування візового режиму з Канадою. Тому ми зараз спілкуємось з нашими колегами в канадському уряді. Ми показуємо на позитивні зміни в Україні, на наші біометричні паспорти і наводимо це як вагому підставу для просування проекту по безвізовому режимі.

Ви зустрічались з міністром закордонних справ Стефаном Діоном. Чи мали змогу зустрітись з проукраїнським міністром Христею Фріланд?

З Стефаном Діоном ми зустрічались. Він обрав Україну як першу країну, куди він поїхав з двостороннім візитом. З Христею ми ще не бачились. З нею ми добре знаємось ще з нашого журналістського минулого. Потім ми пізніше зустрічались, коли обидвоє стали депутатами. Тому мені буде дуже цікаво з нею зустрітись на новій посаді. Вона завжди була ярим захисником українських інтересів, але тепер їй треба показати, що вона є ще й захисником канадських інтересів. Ми це все розуміємо і щиро бажаємо їй успіху.

На останок хочу подякувати українській громаді Ванкуверу, в тому числі вашим читачам, за таку гучну потужну підтримку України. Ми розуміємо, що Британська Колумбія є для нас майданчиком для майбутньої співпраці. Сподіваюсь, що наша зустріч відбудеться ближчим часом. Дякуємо за підтримку. Бережіть наш спільний український дух і сподіваюсь скоро побачимось.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page