top of page

Повернулись з «Вирію»

Ігор Галущак, фото Мар’яни Юрків (Львів)

До Львова повернулася V Міжнародна науково-пошукова та освітня експедиція «Вирій-2013». Протягом двох тижнів 40 молодих людей з усієї України та діаспори відновлювали український цвинтар у Польщі та знайомились з історією та культурою українців Закерзоння.


“Вирій” при Церкві Різдва Пресвятої Богородиці , Хотинець, Закерзоння

«Вирій-2013» розпочався у Львові з відвідин поховань відомих уродженців Закерзоння на Янівському цвинтарі. Згодом після перетину кордону, першою зупинкою у Польщі була могила-пантеон Михайла Вербицького у с. Млини, де вирійчани віддали шану автору музики національного гімну України.  До речі, Центр світової спадщини ЮНЕСКО визнав гімн України найкращим в світі! Протягом першого тижня перебування на історичних українських теренах експедиція продовжила відновлювальні роботи на українському цвинтарі у с. Любича Князі (історична назва Князі), які були розпочаті минулого року. За підсумками роботи проведено інвентаризацію, накреслено план та опис цвинтаря, відновлено більше 10 хрестів. Також сформовано цифрову базу даних, яка потребує опрацювання. Крім цього було остаточно наведено благоустрій. Паралельно були проведені роботи на руїнах церкви св. Параскевії у Князях. Завершено також обміри та складено акт технічного стану руїн, впорядковано територію із середини та довкола храму.

За підсумками стаціонарної частини експедиції біля відновленого цвинтаря та руїн церкви волонтери встановили інформаційні вказівники трьома мовами – українською, польською та англійською – про історію села та храму.

У завершальній частині учасники «Вирію-2013» побували з екскурсією у Холмі, де відбувається українсько-польська археологічна експедиція на Холмському пагорбі. Вирійчани відвідали чотири церкви Закерзоння, які нещодавно потрапили до світової спадщини ЮНЕСКО – у Хотинці, Радружі, Туринську, Квятоні. Побували з екскурсіями у Музей-садибу родини Антоничів у Бортятині (Україна), Музеї бойківської культури у Мичкові (Польща), Музеї лемківської культури у Зиндрановій (Польща), Музеї української культури у Свиднику (Словаччина), Музеї малярства у Лосє (Польща). Завітали й у Старе Брусно, яке було центром Бруснівської школи каменярства.

Довідка:

«Вирій» – міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція, основним завданням якої є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури на етнічних українських землях поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору. На сьогодні в рамках табору відновлено український цвинтар у с. Жуків та розпочато роботи на цвинтарях у с. Подемщина та с. Князі.

Організаторами «Вирію» є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів – Пласт-НСОУ, ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ Спадщина, ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page