top of page

На Тернопільщині відкрили пам’ятник сподвижнику і мученику УГКЦ о. Миколі Хмільовському

Лариса Осадчук (Тернопіль)


Ім’я отця  Миколи Хмільовського, можна сказати, для багатьох представників покоління сучасників є відкриттям, хоча його сила віри, жертовності і служіння Україні поряд з постатями таких сподвижників УГКЦ, як митрополит Андрей Шептицький, патріарх Йосиф Сліпий. Саме він очолив в 1947-1950-х роках УГКЦ в підпіллі, так звану «Церкву в катакомбах» після арешту патріарха Йосифа Сліпого. Доктору богословських наук Миколі Хмільовському належать авторство 13-тьох томів про історію УГКЦ, він був капеланом Української Галицької Армії, соратником командира УПА Романа Шухевича. Не минула його і мученицька доля політичного в’язня сталінських катівень.

У селі Покропивній Козівського району Тернопільської області, де народився і зростав о. Микола Хмільовський, відкрили й освятили йому погруддя біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Розпочалося свято з урочистої Архієрейської Літургії в храмі. У ній взяли участь митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ владика Василій Семенюк, отець-мітрат церкви Успення Пресвятої Богородиці в Тернополі Михайло Шевчишин, який був особисто знайомий з отцем-доктором Миколою Хмільовським.

Любов о. Миколи Хмільовського до Бога, людей, України укріплювала, зцілювала серця багатьох українців, які потерпали в тюрмах і концтаборах. Серед них був син командира УПА Юрій Шухевич, який теж прибув до Покропивної вшанувати отця Миколу. На малу батьківщину мученика і сподвижника УГКЦ приїхало чимало гостей з Тернополя, села Мшаної Городоцького району Львівської області, де о. Микола Хмільовський був парохом. Лунали пісні у виконанні тернопільського хору патріотичної пісні «Заграва».

Як розповів ініціатор, організатор виготовлення і встановлення пам’ятника , голова Тернопільського обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.. Т. Шевченка Петро Шимків, погруддя о. Миколі Хмільовському в Покропивній постало за кошти громади і меценатів. Його виготовили відомі тернопільські автори — архітектор Данило Чепіль і скульптор Олесь Маляр.

1 view0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page