top of page

Любителів жартувати й «кінцем світу» не злякати

Сергій Горисвіт (Одеса)


Одеса-мама із Саду скульптур Літературного музею

«Запрошуємо відсвяткувати черговий «кінець світу» актуальним і веселим флешмобом!» Таке задерикувате оголошення одеські завсідники соціальної мережі «У контакті» прочитали задовго до того, як авторитетні вчені, астрологи та шамани стали переконувати всіх, що по закінченню великого циклу за календарем майя ніякого «кінця світу» не станеться, а 21 грудня 2012 року в них розпочнеться новий календарний цикл.

Тож купувати у шарлатанів індульгенції, запасатися свічками, ховатися у погребі не слід. А якщо вас усе ще гризе хробак сумнівів, то женіть його геть жартом і сміхом. Повчіться у моїх земляків – одеситів.

Їх і хлібом не годуй – дай від душі пореготати. Уже тридцять років поспіль вони бучно й вигадливо відзначають своє найголовніше свято – Гуморину. А в очікуванні її знаходять будь-який привід для влаштування колективних сміховин. Навіть недавні передвиборні акції були скрашені гумором. Дісталося тоді на горіхи меру міста Олексію Костусєву, якого всі знають за псевдонімом «Петрушка». Це від його імені розклеювалися на стовпах листівки «Продаю Одесу. Недорого!».


Одесити вже ”похоронили” Партію регіонів

Іншого разу біля входу до мерії було влаштовано комедійні «похорони» Партії регіонів. У ролі погребника у цій виставі виступав сам мер-регіонал, який зі своєю корумпованою «командою професіоналів» дискредитував партію краще, ніж уся опозиція разом узята. Не виключено, що й учасники чергового флешмобу згадають незлим тихим словом «Петрушку», який саме на  день «кінця світу» призначив чергову сесію міськради.

Детального сценарію одеських молодіжних сміховин, запланованих на вечір 21 грудня, поки що немає, тут усе залежатиме від імпровізації учасників. Кожен має бути рядженим на свій смак. Зустріч призначена на 19 годину на Приморському бульварі біля пам’ятника Дюку де Рішельє. Через півгодини, перед тим, як вирушити на Дерибасівську, заспівувач цього дійства в образі Сталкера раптом приверне до себе увагу тим, що його рухи стануть уповільненими, ніби у робота, в якого «сіла батарейка».

Інші учасники флешмобу дублюватимуть його поведінку, потім усі знесилено впадуть на землю і завмрутьб. Рівно через хвилину Сталкер і всі мобери враз зводуться на ноги й весело вигукнуть «Кінця світу не буде!»

З такою радісною звісткою учасники колони вирушать на центральну вулицю міста. Буде багато музики, танців, усіляких витівок. Пропозицій від бажаючих узяти участь у цій веселій веремії щодня надходить чимало. На сьогодні вже близько півтисячі любителів розваг заявили про свою участь у влешмобі. Мені хотілося б там знову зустріти старих знайомих із клубу одеських піратів, клоунів на ходулях, жонглерів-фаєрщиків і таких колоритних персонажів як Мішка Япончик та Дарт Вейдер.


Дарт Вейдер йде до мерії в надії отримати шматок узбережжя

Останнього, до речі, чимало одеських виборців хотіли бачити своїм депутатом у Верховній Раді. Їхню прихильність він завоював тим, що нищив огорожі парковок, незаконно влаштованих біля моря, постійно висміював нахабність і зажерливість місцевої влади.

Дізнавшись, що «Петрушка» роздаровує ділянки землі на узбережжі, лорд сітхів Дарт Вейдер прийшов у мерію з офіційною заявою на дармове отримання ласого шматка землі. Особливо любить цього персонажа «Зоряних війн» малеча, а він радо зустрічається з нею на Дерибасівській.

Ті, кому зраджує почуття гумору, пропонують влаштувати «апокаліптичну ходу», одягтися у дрантя й пострахати перехожих вигуками «Нам усім кінець!». Але більшість потенційних моберів уже висловилися за життєстверджуючий сценарій свята.

«Наша мета  – із посмішкою провести цей вечір, – заявляють вони, – Ми – одесити, і нам не страшні  ніякі «кінці світу.» Тож наслідуйте їхній приклад, будьте оптимістами і вірте, що ще не один «кінець світу» закінчиться для вас щасливо.

Світлини з фотоархіву автора

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page