top of page

Конґрес Українців Канади відзначає річницю ядерної катастрофи у Чорнобилі

Конґрес Українців Канади, прес-реліз  

Оттава, Онтаріо – 25 квітня, 2013 

26 квітня 2013 року світ буде відзначатирічницю Чорнобильської ядерної катастрофи в Україні.


В 1986, ядерна катастрофа у Чорнобилі раптово і різко змінила життя тисяч людей в Україні та Білорусі. Навіть сьогодні Україна продовжує долати довготривалі наслідки для здоров’я, економіки та екології, що виникли внаслідок цієї катастрофи, якої можна було запобігти. Конґрес Українців Канади (КУК) просить всіх канадців знайти час, щоб вшанувати постраждалих у цій трагедії.

“Як українські канадці, ми молимося за тих, хто постраждав і продовжує страждати від наслідків цієї катастрофи, а також інших подібних катастроф, які уразили різні частини світу,” заявив президент Національного КУК Павло Ґрод. “Об’єднаймося і відзначмо річницю Чорнобильської аварії в наших громадах і не забуваймо про цю трагедію, яка змінила Україну і світ.”

26 квітня 1986 року в Чорнобилі, Україна, сталася найстрашніша ядерна аварія в світі. Інформація про аварію та її наслідки замовчувалася радянським керівництвом. Однак, в результаті викиду значної кількості радіоактивних речовин в атмосферу, інші країни досить швидко дізнались про масштаб катастрофи і про неспроможність радянського керівництва захистити людей, які проживали найближче до атомної електростанції.

Евакуація населення міста Прип’ять, розташованого за два кілометри від Чорнобильської атомної станції, розпочалась лише через 36 годин після вибуху, а евакуація людей із прилеглих сіл тривала ще декілька днів.

За офіційними даними, безпосередньо внаслідок катастрофи загинула тридцять одна людина – весь персонал реактора і рятувальники. Кількість непрямих смертей внаслідок аварії коливається від декількох тисяч до десятків тисяч.

Для більш детальної історії Чорнобильської катастрофи натисніть тут

Багато громад у всій Канаді урочисто вшановують річницю цієї трагічної події. Будь ласка, прогляньте календар подій на сайті КУК для отримання інформації про заходи, які відбуваються у вашому регіоні.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page