top of page

Комітет з питань закордонних справ передав звіт Канадському Парламентові

Торонто, 21 червня 2012

Конференція Українських Державницьких Організацій Канади (КУДОК), прес-реліз

Постійний Комітет з питань закордонних справ і міжнародного розвитку завершив своє дослідження про Україну і передав Палаті Громад свій остаточний звіт п. з. «Верховенство закону, демократія і добробут в Україні: Канадська парламентська перспектива».

«Конференція Українських Державницьких Організацій Канади схвалює звіт Постійного Комітету з питань закордонних справ і міжнародного розвитку», сказав Орест Стеців, голова Крайової Управи Ліґи Українців Канади (ЛУК). «Після завершення відвідин в Україну Прем’єр Міністра Канади Стівена Гарпера у жовтні 2010 року, ЛУК і братні члени-організації КУДОК оприлюднили заклик влаштувати парламентські слухання і розпочали співпрацю з канадськими парламентаріями над організуванням цих слухань. Нас також тішить те, що КУДОК змогла допомогти у технічних  справах , ідентифікуючи теми і питання для обговорення під час слухань, і пропонуючи очевидців, які виступили б під час слухань,” додав пан Стеців.

“Дуже важливо відмітити, що цей всебічний звіт зосереджує увагу на ключових питаннях, які турбують українців у Канаді. Ми дуже задоволені, що ЛУК та її співпартнери в КУДОК – Ліґа Українок Канади, Спілка Української Молоді в Канаді, Товариство  Колишніх Вояків УПА і Гомін України  співпрацювали з Конґресом Українців Канади (КУК) над слуханнями та над багатьма іншими важливими проектами впродовж першої половини 2012 року», сказав президент ЛУК.

Оляна Ґрод, голова Крайової Управи СУМ, також підкреслила важливість недавньої об’єднаної акції, кажучи: «Понад один рік місцеві відділи членів-організацій КУДОК, у співпраці з КУК, працювали з метою залучити членів канадського Парламенту до справи влаштування парламентських слухань. Ця діяльність була базована на громадському активізмі та ініціативах нашої громади, якa працювалa з канадським урядом над питаннями, які турбують не тільки українських канадців, а взагалі всіх канадців».

Під час березневих слухань у парламенті в Оттаві, Ігор Козак, голова Комітету ЛУК з питань міжнародних справ, виступив перед членами Постійного Комітету. Крім пана Козака, всі інші доповідачі присутні на березневих слуханнях також виступили на конференції «Україна на роздоріжжі», яка відбулася в Оттаві того самого тижня, що й слухання.

Цю міжнародну конференцію влаштовано під егідою КУК і проведено під керівництвом Канадсько-Української Фундації (КУФ), у співпраці з ЛУК, яка була членом конференційного Організаційного Комітету. Згодом Борис Потапенко, виконавчий директор ЛУК, Тарас Залуський, виконавчий директор КУК, і Богдан Онищук, президент КУФ, взяли участь у сесіях Постійного Комітету, які відбулися у травні цього року в Києві, Харкові і Львові.

Місяць раніше Борис Потапенко, Тарас Залуський і Тарас Підзамецький, президент Українського Національного Об’єднання (УНО), були членами делегації, яка поїхала в Україну на чолі з дост. Беверлі Ода, Міністром Міжнародної Співпраці Канади. Водночас у Чікаґо 19 травня 2012 р. розпочалася міжнародна конференція «Оцінка відносин між Україною і НАТО напередодні Натівської зустрічі у верхах у Чікаґо», співорганізаторами якої були КУДОК і Конференція Українських Державницьких Організацій США, під егідою КУК, Світового Конґресу Українців, та інших.

Врешті 31 травня 2012 р. в Оттаві проведено річну зустріч Канадсько-Українського Дорадчого Комітету (КУДК), в рамках якої відбувся робочий обід, предсідником якого був дост. Джон Берд, Міністр Закордонних Справ Канади.

«Члени-організації КУДОК зробили важливий внесок у процес, в рамках якого наша українська громада в Канаді зійшлася разом з метою заініціювати, влаштувати, провести або взяти участь у не менше як шістьох значних подіях протягом такого короткого відтинку часу», сказав Борис Потапенко. «Без належного відчуття спільної мети багато з цих важливих подій були б неможливі.

Отож, Звіт Постійного Комітету для Палати Громад також слід вважати кульмінацією роботи багатьох організацій, які працювали разом одночасно над різними проєктами і програмами протягом багатьох місяців», додав пан Потапенко.

Звіт Постійного Комітету з питань закордонних справ і міжнародного розвитку, який нараховує 84 сторінки, охоплює всі аспекти статусу громадянського суспільства, свободи засобів масової інформації, верховенства права і клімату для бізнесу та інвестування. Окрему увагу приділено парламентським виборам, які відбудуться в Україні у жовтні 2012 р. У цьому відношенні, як і зазначено у звіті, ці вибори мають величезне значення, зокрема якщо йдеться про становище України в Європі та її відносин зі Заходом.

Слід відмітити, що у звіті Комітет подав вісім рекомендацій для уряду Канади, які заторкують умови й обставини довгострокової заангажованостi з Україною, у тому числі: медичне лікування політичних в’язнів і їхнє звільнення; верховенство закону; шанування людських прав, свободи ЗМІ, релігійної та наукової свобід; вільні і справедливі вибори в Україні у жовтні цього року, включно з великим контингентом – на довгий і короткий терміни – виборчих спостерігачів; ратифікування угоди про вільну торгівлю залежно від прогресу, здобутого у сфері людських прав; потреба зобов’язати Канадське Агенство Міжнародного Розвитку (CIDA) зосередитись над скріпленням громадських організацій, які займаються питаннями верховенства права, людських прав і державного урядування; посилення участi в Угоді про Мобільність Молоді.

Необхідно посилити роль Канади в Великій Вісімці і Великій Двадцятці та в Міжнародному Валютному Фонді у боротьбі з відмиванням грошей як в Україні, так і через її територію, і обмеження подорожувань та незаконних «бізнесових» справ скорумпованих олігархів, урядовців та членів їхніх родин. Повний текст звіту можна знайти на сайті канадського парламенту.

“Постійний Комітет отримав подяку української громади Канади за те, що він провів це дослідження про Україну», сказала Адріяна Буйняк Виллсон, голова Крайової Управи Ліґи Українок Канади. «Зокрема, поїздка в Україну членів Постійного Комітету, на чолі з Членом Парламенту Бобом Декертом, Парламентським Секретарем Міністра Закордонних Справ, з метою особисто побачити ситуацію на місці у Києві, Харкові та Львові засвідчила зобов’язаність Постійного Комітету зібрати якнайбільше інформацій для того, щоб укласти свої рекомендації для канадського уряду. За це Членам Парламенту належиться наша щира подяка», додала пані Буйняк Виллсон.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page