top of page

Комісія закордонних справ Канади провела слухання в Україні


Комісія закордонних справ Канади протягом 4-ох днів у 3-ох містах провела слухання на тему прав людини в Україні 

Оттава – 29 травня 2012 р. – Делегація канадського уряду в Україні завершила п’ятиденні засідання (14-18 травня) в столиці України Києві, а також у Харкові і Львові.

Відбулися зустрічі з широким спектром експертів та спостерігачів за соціальною, політичною, економічною та ситуацією з правами людини в Україні. На зустрічах також побували представники організованої канадсько-української громади включно із Тарасом Залуським, виконавчим директором Конґресу Українців Канади, Богданом Онищуком, головою Канадсько-Української Фундації, Борисом Потапенком, виконавчим директором Ліґи Українців Канади.

Делегація одержувала постійні повідомлення в Києві, у Східній та в Західній Україні про значення парламентських виборів в Україні восени цього року, а також про важливість сильної присутності міжнародних спостерігачів і підтримки Канадою молодої демократії в Україні та груп громадського суспільства у світлі зростаючих авторитарних тенденцій.

Візит розпочався у понеділок, 14 травня, засіданням, під час якого з доповідями виступили представники, члени родин та адвокати Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка: Євгенія Тимошенко, дочка колишнього прем’єр-міністра; Ірина Луценко, дружина колишнього міністра внутрішніх справ; і Валентина Іващенко, дружина колишнього виконуючого обов’язки міністра оборони. Вони розповіли про обставини арешту, утримання під вартою до і під час судового розгляду, винесення вироку і ув’язнення їх близьких. Вони також висловили свої побоювання стосовно теперішніх обставин та умов ув’язнення. У зв’язку з цим були підняті три ключові питання: надання невідкладної медичної допомоги, безумовне звільнення з тюрми та зняття всіх обвинувачень, на опідставі яких були винесені їхні вироки.

Потім були заслухані доповіді представників українських державних структур, котрі пов’язані з цими випадками:управління Генеральної прокуратури України, офісу Омбудсмена з прав людини у Верховній Раді, Державної служби виконання покарань України, Міністерства юстиції України.Без надання вступних заяв, засідання перейшло безпосередньо до питаннь і дискусій навколо справи ув’язнених колишніх урядових чиновників. Українські представники зазначили, що їм було цікаво почути думки і питання канадських офіційних представників і що вони доведуть їх до відповідних посадових осіб. Вони також зазначили, що на окремі невирішені питання будуть надані письмові відповіді.

Після ранкових засідань канадська делегація відбула робочий обід із головою Комітету з міжнародних справ Олегом Білорусом. Широка дискусія зосередилась на питаннях, починаючи від геостратегічної важливості України, в тому числі намірів Росії нав’язати свою волю Україні, аж до розвитку громадянського суспільства та виборів до Верховної Ради восени цього року.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page