top of page

День пам'яті Голодомору в Нью Вестмінстері

Юлія Шокалюк (Ванкувер, Канада)

В суботу, 26го листопада в Українській Православній Церкві (КП) св. Петра і Павла в Нью Вестмінстері, члени української громади Ванкувера зібралися вшанувати пам’ять жертв Голодомору.


Holodomor Remembrance Installation

На відправі, яка розпочалася о 12 годині, було присутньо близько 50 людей. Ця панахида була особливою для парафіян тому, що правили отці із різних церков: о. Михайло Поздик (Українська Православна Церква Успіння Пресвятої Богородиці в Суррей), о. Юрій Вишневський (Український Кафедральний Собор Пресвятої Євхаристії в Нью Вестмінстері) та о. Андрій Чорненький (Українська Греко-Католицька Церква Пресвятої Богородиці в Суррей).


Holodomor Commemoration Service

Вперше за багато років  священики з різних конфесій відслужити панахиду разом. Це глибоко вразило людей які в цей час відчули об’єднання не тільки у своєму смутку по загибелі тисяч жертв Голодомору, а й в можливості об’єднання віри у Великого Христа всіх українців.

По закінченню панахиди, членів громади було запрошено до церковного залу, де відбулася урочиста частина та обід. Розпочав офіційну частину Мірко Петрів, який зачитав листи прем’єр міністра Канади Стівена Гарпера та міністра по еміграції Джейсона Кені і подав людям сторінки історії страшних часів 32-33р.р. на Україні.


Після чого пан Петрів запросив людей до символічного голодного обіду, де склянки були наповнені простою водою, а хліб- пожертвуваним православною Ефіопською громадою. Із сльозами на очах слухали люди коротеньку розповідь пані Валентини Касприк, яка пережила цей жахливий період.


Не залишив байдужими нікого переглянутий документальний фільм “Окрадена Земля” режисера Юрія Лугового. Ще довго присутні ділилися враженнями від почутого та переглянутого, пригощаючись смачними українськими стравами.

Дякуємо організаторам цього заходу пану Анатолію та пані Аллі Цяцькам, а також усім волонтерам, що допомогли підготувати та оформити приміщення церковного залу. Їхніми стараннями і проведеною роботою присутні українці мали змогу ще раз відчути і переконатися, що ми разом і наша сила в єдності.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page