top of page

Військова допомога Україні: жнива багатолітньої роботи Конґресу Українців Канади

Мірко Петрів (Ванкувер)

Нещодавно “Український Ванкувер” взяв участь у теле-пресконференції із заступником міністра оборони Канади, депутатом Джеймсом Безаном (James Bezan), яка відбулась 28 листопада 2014 р. Як відомо, пан Безан супроводив черговий вантаж допомоги українському війську до Києва.

Військова допомога Канади

Літак C-17 Airlifter був наповнений необхідним матеріалом для зимових воєнних дій: 70,000 пар Gortex чобіт; 30,000 зимових плащів та штанів; 4,500 рукавиць; тактичні прилади зв’язку та медичні матеріали.


Нагадаємо, що оголошена допомога складе $11 млн, і включатиме в себе:

– захисне спорядження, в тому числі, надлишок зимового обмундирування і спорядження Канадських Збройних Сил – близько 30 000 пальто, 30 000 пар штанів, 70 000 пар черевиків з гортексу і 4 500 пар рукавичок – на $5 млн; – обладнання по знешкодженню вибухівок – на $3 млн; – комунікаційне обладнання – на $1 млн; – пристрої нічного бачення, тепловізори, біноклі – на $1 млн; а також – $1 млн на медичну підготовку та мобільний польовий шпиталь.

Джеймс Безан повідомив журналістів українських ЗМІ Канади що більше додаткового обладнання прибуде до України морським шляхом. Серед вантажу в тому числі буде мобільний польовий шпиталь та прилади нічного бачення.

James Bezan, Parliamentary Secretary to the Minister of National Defence, and Ukraine's former ambassador to Canada, Vadym Prystaiko, inspecting Canada's donation of non-lethal equipment.

James Bezan, Parliamentary Secretary to the Minister of National Defence, and Ukraine’s former ambassador to Canada, Vadym Prystaiko, inspecting Canada’s donation of non-lethal equipment.


На запитання як Канада забезпечить контроль за цільовим використанням наданого обмундирування пан Безан повідомив, що була створена ревізорська команда, в якій діють і канадські як і українські цивільні наглядачі, метою якої є якраз нагляд за доставкою та розподіленням отриманих матеріалів.  Проте Джеймс Безан не відповів чи добровольчі батальйони на передовій теж отримають цей одяг та обладнання.

На запитання чи прилади нічного бачення будуть у формі тепловізорів чи підсилювачів зоряного світла пан Безан відповів що поки що не знає, але це обладнання Канада закуповує згідно специфікацій наданих українською стороною.

На додаткове запитання щодо можливості нової агресії Московщини Джеймс Безан описав уже знаний факт про вторгнення воєнних кораблів у моря біля Австралії, а також повідомив що якраз цього дня російські війська проводять морські маневри біля узбережжя Великобританії в протоці Ла-Манш.

Треба нагадати українській громаді, що ця надважлива матеріальна як і політична підтримка України Канадою є безпосередньою заслугою багатолітньої роботи Конґресу Українців Канади. Анґлійці на це вживають слово “leverage” – принцип важеля на рівні державної політики. Не забуваймо – разом нас багато, нас не подолати! Разом, ми досягли цього.

Додатково наводимо коментар Міністра Національної оборони Канади, Високоповажнаго Роба Ніколсона, який раніше оголосив:

«Наш уряд прагне підтримувати український народ, який бореться за демократію та суверенітет своєї країни перед лицем військової агресії режиму Путіна. Ці внески є наочною демонстрацією нашої підтримки народу України та їх прагнення до безпечного і стабільного майбутнього.»

Та коментар п. Павла Ґрода, Президента Конґресу Українців Канади:

“Саме завдяки безперервним зусиллям українсько-канадської громади, яка постійно тримала увагу до цих питань, незважаючи на інтерес з боку ЗМІ до інших криз, ми змогли досягти позитивного результату. Як тільки Конґрес звернувся до уряду з проханням про отримання додаткової військової допомоги, українці з усієї Канади взяли участь у зустрічах, громадських заходах з парламентаріями, відвідали зустрічі із десятками депутатів у їхніх виборчих округах та офісах в Парламенті, закликаючи Канаду до надання допомоги, потрібної синам і дочкам України для захисту своєї країни.

Коли ми звернулися із запитом до державних службовців та посадових осіб про великі обсяги «зимових наборів», нам сказали, що це «забагато» і «навряд чи відбудеться». Скептики були неправі, і тепер тисячі українських військових матиме теплий одяг та іншу допомогу від Канади в цій битві за суверенітет і майбутнє незалежної України.

Національний офіс Конґресу Українців Канади надає нашим політикам та іншим представникам влади щоденні брифінги про події в Україні, завдяки чому експерти називають канадських політиків «найбільш інформованими і освіченими в світі щодо ситуації в Україні».

3 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page