top of page

Вшанування жертв Голодомору у парламенті Канади

Інавґурація Національного Турне Пам’яті Жертв Голодомору на Парламентському Пагорбі

9-го грудня, 2015 – Оттава

Вчора Конґрес Українців Канади та Посольство України в Канаді вшанували 82-гу річницю Голодомору в Україні у 1932-33 роках.


Holodomor-Otawa-1

Голодомор – вимушена смерть шляхом голоду є геноцидом 1932-33 років де мільйони українців були навмисно вбиті голодом. Цей геноцид був організований комуністичним режимом Йосипа Сталіна як спосіб знищення українців як нації. Правда про цей геноцид скривалася більш ніж півстоліття з метою, що пам’ять про це зникне назавжди.

Під час відзначення річниці Голодомору в Палаті Громад член Парламенту Борис Вжесневський заявив: “Перебуваючи за колючим дротом Україна перетворилася у пекло на землі. Родючі землі були оголені і спустошені, не залишалося ні листя, ні трави, адже люди їли все, що росло. Все перетворилося у пустку необроблених полів, де більш не співали птахи, у селах панувала мертва тиша, яку порушував єдиний звук – стукіт коліс возу, який підбирав тіла померлих. Один за одним, тисяча за тисячею, мільйон за мільйоном лягали виснажені голодом тіла в родючий український чорнозем і ставали одним цілим із їхньою землею.”


На Парламентському Пагорбі відбулася інаґурація мобільної навчальної кімнати Національне Турне Вшанування Пам’яті Жертв Голодомору (http://www.holodomor.ca/) , де були присутні члени парламенту та провідники українсько-канадської громади. Міністр Спадщини Висооповажна Мелані Джолі та члени Парламенту відвідали пересувну навчальну експозицію про Голодомор, розташовану у 42′ автобусі який подорожуватиме через цілу Канаду.

Застосовуючи новаторський досвід навчання пересувна навчальна кімната про Голодомор надаватиме студентам можливість вивчати такі теми як соціальна справедливість, людські права та демократичні цінності з точки зору геноциду, який знищив мільйони українців.


Holodomor-Otawa-2

“Національне Турне Вшанування Пам’яті Жертв Голодомору заохочуватиме канадців переосмислювати наслідки ненависті, пригнічення та дискримінації і наголошуватиме на такі цінності як людська гідність, толерантність та правда які є фундаментальними складовими демократичного суспільства,” – підкреслив Богдан Онищук з Канадсько – Української Фундації, яка очолює цей проект.

Уряд Канади через програму багатокультурних ґрантів та внесків виділив трьох річний півторамільйонний ґрант а підтримку цього проекту.

Після інаґурації пересувної навчальної кімнати відбулося урочисте вшанування жертв Голодомору у Центральному Блоці Парламенту за участі Високоповажного Спікера Палати Громад Джефа Ріґана. Борис Вжесневський, член Парламенту провів церемонію вшанування, висловивши гідні та щирі слова. Отець Ігор Охрімчук та отець Петро Ґаладза разом із присутніми помолилися за душі жертв Голодомору та відспівали “Вічная Пам’ять”.

“Канадці визнають Голодомор як акт геноциду проти українського народу. Навмисне вбивство мільйонів українців було одним із найтемніших сторінок в історії людства,” – заявила Високоповажна Мелані Джолі. “Невинні люди голодували і були знищені лише за те, що хотіли розмовляти своєю власною мовою, підтримувати свою культуру, зберігати свою власну землю і мирно жити”.

Високоповажна Христя Фріланд, Міністр Міжнародної Торгівлі заявила: ” Для мене є честю представляти уряд Канади на цьогорічному національному вшануванні жертв Голодомору у Парламенті. Ми ніколи не повинні забути про Голодомор і повинні завжди пам’ятати жертви і повинні кинути світло на цю темну сторінку в історії людства. Я горда, що Канада визнала Голодомор як акт геноциду проти українського народу. Канада завжди буде з народом України”.

Серед виступаючих були також лідер Опозиції Висикоповажна Рона Амброз, лідер Новодемократичної Партії високоповажний Томас Малкер, тимчасово повірений у справах України в Канаді Марко Шевченко та національний Президент Конґресу Українців Канади Павло Ґрод.

Виступаючи від імені українсько-канадської громади Ґрод заявив: “На жаль, більше ніж 80 років пізніше, сьогодні для народу України та цілого світу питання Голодомору залишається доречним більш ніж будь-коли. Україна сьогодні перебуває під військовою, економічною та політичною атакою режиму Путіна, подібно як це було за Сталіна понад 80 років тому. Гіркий урок Голодомору дає українцям сили не піддаватися намаганням Путіна знищити українську націю. Українські громади по всьому світу працюють у країнах їхнього проживання щоб підтримати прагнення українського народу найщирішою волею якого є життя у вільній від чужоземної агресії країні, де дотримуються людської гідності”.

Понад десяток членів Парламенту, представників усіх партій були присутні на вшануванні жертв Голодомору. Конґрес Українців Канади щиро вдячний всім присутнім на Національному вшануванні жертв Голодомору у Парламенті Канади.

Вічная Пам’ять

1 view0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page