top of page

Викладачі із Ванкувера розповіли, що Канаді потрібна українська молодь

Ірина Вихрущ (Тернопіль), джерело: www.ltdaily.info

Двадцять п’ятого липня у Центрі Європейських Студій Тернопільського Національного Економічного Університету (ТНЕУ) відбулась зустріч із представниками Агенції Міжнародних Освітніх Програм O.W.L., викладачами та представниками вищих навчальних закладів Ванкувера. Вони розповіли, що потрібно для пересічного тернополянина для того, щоб отримати статус резидента у Канаді через академічне фахове навчання.


Центр Європейських Студій ТНЕУ

«Перш за все, Канада в останні роки робить ставку на молодь, котра хоче навчатись, –  розповідає Світлана Комінко, викладач Технологічного Інституту Британської Колумбії у Ванкувері, – Чому? Тому, що молоді люди можуть зробити великий вклад у економіку держави, у візах студентам, що подаються на академічні програми відмовляють дуже рідко».

Світлана Комінко колись навчалась у спеціалізованій школі №3 м. Тернополя із поглибленим вивченням іноземних мов, а після закінчення унівеситету в Москві ризикнула: їй вдалось виїхати за кордон, навчатись та викладати у провідних університетах Західної Європи, а тепер вона –  у Канаді.

А от Олена Мишко – ще один бувший викладач ТНЕУ, виїхала у Канаду порівняно недавно, у 2009 році. Закінчила післядипломну програму, а далі все було швидко, як у казці – вона отримала статус постійного мешканця держави.

В Агенцію Міжнародних Програм  O.W.L. входять 10 країн, чиї університети зацікавлені у обміні та підтримці студентів із пострадянського простору. Це внз Канади, Німеччини, Австрії, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, США, Австралії, Польщі та Великобританії.  Українці майже за безцінь можуть навчатись в освітніх закладах Німеччини, Австрії та Фінляндії.

Особливу увагу викладачі приділяли саме Канаді та дипломним та післядипломним програмам у Технологічному Інституті Британської Колумбії та Канадського Коледжу у Ванкувері. За півтори – два роки навчання на вибраній Вами спеціальності, можна швидко знайти роботу, а українська сторона цьому лишень сприятиме. А там – вже й до статусу резидента недалеко.

Гості, приміром, розповіли про «рекордсмена» – випускника Києво-Могилянської академії, який приїхав у Канаду, прекрасно володів англійською та французькою мовою, та у 21 рік отримав статус постійного мешканця. Так швидко стати резидентом вдається далеко не кожному, але має бути грандіозне бажання та праця.

Про Ванкувер теж розповіли настільки захоплююче, що картинка на екрані перетворилась у багатьох відвідувачів заходу на далеку мрію: одна з найкращих систем громадського транспорту, чисте повітря, гори, океан, червона риба, – тернополяни заздрісно зітхнули.

Навчання за семестр на дипломній програмі з міжнародної торгівлі, яка включає проходження практики, а також комп’ютерній інженерії, бізнес-спеціальностях та інш., коливається від 3 000 до 4 000 $. Практика показує, що навіть здобуваючи ступінь магістра, можна працювати та викладати для молодших студентів,- головне лишень добре знати англійську. Таким чином свою освіту за кордоном можна оплачувати самостійно. Гуртожитки мають різні розцінки, тому, звісно, дешевше поселятись по двоє-троє, адже, – це далеко не українські умови, а у декілька разів комфортніші та зручніші місця для проживання.

Аби вступити після школи у канадський внз, потрібно перекласти та завірити атестат про повну середню освіту, подати заявку на навчання та пройти тест із англійської TOEFL або IELTS. Для вступу на дипломні програми Канадського Коледжу можна здати екзамен на рівень знання англійської мови прямо в Тернополі. Прийом нових студентів здійснюється ледь не кожного сезону.

На цьому чудо-презентація канадських викладачів із українським корінням завершилась, а хлопець біля мене протяжно зітхнув: “Кароч, штук 15 – 20 треба, щоб злиняти…”

Детальнішу інформацію про навчання, умови вступу та спеціальності у Технологічному Інституті Британської Колумбії або Канадському Коледжі можна отримати поспілкувавшись із  Світланою Комінко, написавши на e-mail:  skominko@bcit.ca чи openworldlearning@gmail.com  та зателефонувавши у Skype: owl-study.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page