top of page

Як це було: 12 вересня – офіційний День України у Ванкувері

ВІД РЕДАКЦІЇ:

Шановні читачі, сьогодні пропонуємо вам невеличкий екскурс в новітню історію нашої місцевої української громади, адже саме 12 вересня було проголошено офіційним Днем України у Ванкувері. Ця знакова подія відбулась недавно, у 2009 р., і святкували її  масштабно та весело. Як це було, розповідається у ретро-статті, що публікуємо нижче.

•••

Ірина Широка (Ванкувер)


Восени 2009 року українська громада вперше почала святкувати «День України». Більше 500 людей зібралось в Українському Католицькому Центрі при церкві Святої Марії, щоб виразити себе як націю і підтримати народні традиції. Кошти, зібрані в цей день організаторами – Українською Соціальною Службою, підуть на підтримку Української Параолімпійської Команди, яка прибуде до Ванкуверу в 2010 року, а також на допомогу дітям-сиротам в Україні.

Після прозвучання гімнів Канади та України традиційним привітанням – хлібом-сіллю – зустріли почесну гостю – консула мерії Ванкувера Ellen Woodsworth. Від імені мера Ванкувера Грега Робертсона консул офіційно оголосив 12 вересня Днем України в Ванкувері і наголосив на особливому вкладі українського населення в розвитку Британської Колумбії.

Український народ здавна славиться своєю піснею. Ось і в цей вечір нікому не дали заснути хор «Світанок», танцювальний колектив «Квітка», ансамбль «Нова Хвиля», вокал-виконавці Дана Коломієць та Михайло Гайдейчук, а також наймолодші виконавці Юлія Полиська і Микола Хо. Заключна пісня «Зоря України» в виконанні ансамблю «Нова Хвиля» не залишила байдужих нікого з присутніх. А також в пам»яті залишився блискучий виступ студії бального танцю «Карат» і клуб художньої гімнастики «Планета Ритм».

Закінчуючи вечір, президент Української Соціальної Служби Світлана Комінко подякувала всім гостям, волонтерам та спонсорам за їх вклад в розвиток благодійності і підтримку проектів. Генеральні спонсори, такі як – Олена и Олександр Шишкіни, представники Торгової марки «Оболонь», Корпорація Міст, Україно- Американський клуб штату Вашингтон, Ірина Терешенко и Classically Corked Wine Store, Галина Ковальов, Ірина Черних, Юлія Стасюк, Ярослав Степаняк, Інна Євпак, Любомир Гуцуляк та багато інших підтримали святкування Дня України.

Приємно зазначити, що поласувати українськими ласощами та потанцювати під польку прийшли не тільки корінні українці, а й представники інших культур. День України вдався на славу. Так скажуть сучасники, і згадають послідовники.

Відео із місця події (відзняв Андрій Кіт):


T

1 view0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page