top of page

Як Валерія Новодворська “взула” Ванкуверське радіо «Вера» щодо «українського питання»

Довідка УВ:

Радіо “Вера”щоденна російськомовна радіопередача на хвилі 96.1 FM у Ванкувері. Заснована у 2008 році завдяки ініціативі віце-президента Американського Форуму Всесвітнього Конгресу Російськомовного Єврейства д. Дмітрія Щиглика як орган Ванкуверської Єврейської Російськомовної Асоціації (ВЄРА). В даний час позиціонується як «російське радіо Ванкувера», популярне серед російськомовного населення Британської Колумбії. (Джерело – www.vancouverovka.com)

Новодворська Валерія Іллівна — відомий  російський  політик,  публіцист, журналіст,  дисидент, правозахисниця,  засновник і голова партії «Демократичний Союз» (1988). (Джерело – Вікіпедія)

•••

Чорноморець (Ванкувер)

Радіо “Вера” Ванкуверської Єврейської Російськомовної Асоціації завжди мало подвійні стандарти і особливою об’єктивністю ніколи не відрізнялось.  Наприклад, майже не щодня “Вера” бореться із «махровим націоналізмом» на просторах екс-СРСР, хоча зовсім не цурається пропаганди сіонізму, що є нічим іншим як націоналізмом, але єврейським.

«Українське питання» завжди було під прицілом радіо “Вера”, не обійшлось без нього і цього разу, коли після ухвалення ганебного закону “Про засади державної мовної політики” Верховною Радою України, “Вера” розпочала дискусію про необхідність впровадження російської мови другою державною мовою в Україні.

Можу уявити який ґвалт розпочався б на тому самому радіо, якщо б російська мова була запропонована другою державною в Ізраїлі, де відсоток російськомовного населення не менший ніж в Україні.

За підтримкою своєї позиції ведучий радіо звернувся до відомого правозахисника з Москви Валерії Новодворської.  ..Але те що сказала пані Новодворська ніяк не вкладалось в плани ВЄРИ, наведемо короткий конспект її коментаря (в перекладі на українську), а в оригіналі його можна прослухати в архіві радіо за 7 червня 2012.

«Це не закон спрямований на захист російської мови, а закон для знищення української мови.. Цим законом ніхто не збирається захищати творчість Чехова чи Толстого.. Це зброя, спрямована на розкол української держави на Схід і Захід… Не буде української мови – не буде незалежної України.

… Росія має імперський менталітет Радянського Союзу і вже давно підбирається до України: спочатку через Крим, а тепер через всю Східну Україну.  Росія розігрувала ту саму мовну карту нещодавно з Латвією та Естонією але потерпіла фіаско.  Виглядає що з маріонетковим режимом Януковича у Путіна дещо більше шансів.  

… В Прибалтиці росіяни змогли вивчити і естонську,і латвійську, які безумовно набагато важчі ніж українська, тому щоб за 20 років не вивчити українську мову треба бути відвертим саботажником…

…Ніхто не піднімає питання захисту і впровадження російської мови як другої державної в Канаді та США, тому що в цьому немає потреби і, на щастя, нас розділяє океан.. але у випадку України, мова – це зброя, у випадку російської як другої державної в Україні – це Троянський Кінь,  який загрожує незалежності країни.  

…Янукович нагло здає Україну.  Згадайте Осетію та Абхазію, сценарій може повторитися з окремими шматками України…»

Ведучий радіо ВЄРА явно був шокований такою думкою високоповажної гості з Москви і намагався «зам’яти» конфуз:

«Валерія Ільїшна, Ваш коментар дещо шокуючий, адже ми всі знаємо, що російська мова це не зброя, а мова міжнаціонального спілкування…»

На що пані Новодворська обрубала:

«Це мій друже в Канаді вона є мовою міжнаціонального спілкування.. в Україні мовне питання це питання незалежності держави і я розумію та підтримую усіх українських патріотів які відстоюють свою рідну мову…

А для тих співвітчизників які зараз живуть в Канаді, я хотіла б пригадати від чого вони тікали з Радянського Союзу.. ті реалії, які спонукали їх покинути Батьківщину нікуди не ділись, Радянський Союз не вмер, він живий в Путінській Росії та її імперіалістичній політиці, якою Кремль хоче повернути всіх назад в совдепівський гуртожиток.»

Нагадаю, що це слова пані Валерії Новодворської. З нею я би пішов на стежу.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page