top of page

Українці Ванкуверу підтримали польських друзів

В неділю 13 квітня 2014 р.  українці та угорці Ванкуверу приєдналися до поляків біля Vancouver Art Gallery, щоб вшанувати пам’ять загиблих в результаті двох трагедій польського народу – обидві з яких відбулися в квітні.


Навесні 1940 року за наказом керівництва СРСР було страчено близько двадцяти тисяч представників польської інтелігенції. Ця подія найбільше відома як Катинські розстріли, але масові захоронення розстріляних поляків є не тільки під Катинню (Смоленська область). Розстріли відбувалися також на інших територіях – зокрема у Харкові та Твері.

Сімдесят років потому, поляки пережили ще одну трагедію. 10 квітня 2010 року близько ста високопосадовців Польщі на чолі з президентом Лехом Качинським мали відвідати меморіальний комплекс на Катинському кладовищі. Під час посадки у Смоленську сталася авіакатастрофа, і всі присутні на борту літака загинули.

Поляки не вірять у офіційну версію причин та наполягають на подальшому дослідженні обставин трагедії. Біля Ванкуверської Галереї вшановували пам’ять загиблих саме під такими гаслами – закликами відновити розслідування та встановити справедливість.

Поляки передають подяку всім, хто підтримав акцію!

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page