top of page

Мітинґ з нагоди другої річниці загибелі польської еліти під Смоленськом

Чорноморець (Ванкувер)

10-го квітня 2012, о 4-тій годині пополудні у Ванкувері, біля Арт-галереї (Art Gallery Square), відбувся мітинґ присвячений 2-ій річниці загибелі Президента Польщі Леха Качинського та близько сотні високопоставлених урядовців та інших представників польської еліти в сумнозвісній авіакатастрофі під Смоленськом. На місці події побував і кореспондент УВ. Але спочатку трохи передісторії.


Smolensk

Рівно два роки тому, Ту-154м Військово-Повітряних Сил Польщі розбився під час заходу на посадку неподалік Смоленського аеродрому.  Делегація, яка була на борту, летіла, щоб вшанувати 70-ту річницю страчених в Катині, що під Смоленськом, польських офіцерів.

10-го квітня 1940 року за наказом Сталіна було розстріляно більше 20000 польских військових, багато з яких просто шукало порятунку від наступу німців. Багато років Радянський уряд заперечував те, що було вчинено, аж поки далі заперечувати стало просто безглуздо.

І ось, перший раз польська урядова делегація відправилась віддати честь жертвам комуністичної Росії. Всі 96 осіб, які були на борту літака, загинули, включно з президентом Польщі та його дружиною, іншими високими урядовцями, членами сімей розстріляних польських офіцерів та екіпажу.

Розслідування авіакатастрофи президент Росії Дмітрій Медвєдєв особисто доручив своєму прем’єр-міністру Владіміру Путіну. Парадокс, але ж хіба не те ж КГБ СССР, ставлеником якого є В.Путін, старанно приховувало протягом майже 70 років сам факт знищення безневинних людей, хіба не загони НКВД, попередника КГБ, безпосередньо стріляло польським офіцерам в потилиці?

За офіційною версією розслідування провина впала на екіпаж літака. Не всі згодні з результатами розслідування. Не згоден з ними і рідний брат загиблого президента Ярослав Качинський, не згодні і ті поляки Ванкуверу які прийшли сьогодні на площу під Арт-галереєю. Вони вважають, що російські спецслужби приховують справжні причини авіакатастрофи, і це все є ніщо інше, як продовження агресивної політики офіційного Кремля щодо Польщі.

Мітинґ був організований Польським Клубом Ванкуверу. Запросили також українську та угорську громади. Спочатку пролунали гімни Польщі, Угорщини, України та Канади. Потім виступали промовці. Сказали своє слово і українці Ванкуверу: згадали і про Розстріляне Відродження і про загадкові вбивства Вячеслава Чорновола та інших українських видатних людей.

Не так уже й важливо чи вірити висновкам Путінського розслідування чи ні, але, як сказали представники української громади, вони були на мітинґу з двох причин: по-перше, щоб висловити своє несприйняття і відразу до політики вбивств і терору, хто б за ними не стояв, а по-друге, щоб висловити солідарність із польським народом в роковини їх трагедії, таким чином зробивши жест доброї волі на шляху до примирення і добросусідства між народами Польщі та України, враховуючи нашу не просту спільну історію.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page