top of page

Мандрівки Україною: могила Шухевича у с. Гуків на Хмельниччині

Віталій Кубацький (Ванкувер)

Мандруючи мальовничим Поділлям не забудьте побувати на околицях села Гуків (Чемеровецький район, Хмельницька область), яке відоме тим, що саме тут, як вважається, було спалено тіло легендарного генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, на згадку про що було встановлено пам’ятний хрест із написом “На цьому місці 9.03.1950 вознісся на Небо лицарський дух Головного командира УПА, вірного сина українського народу, генерала Романа Шухевича, який загинув 5.03.1950 року під м. Львів у нерівному бою з московсько-більшовицькими ординцями в результаті підлої зради. Друже командир, твоя справа не вмре, не загине”.

с. Гуків, символічна могила Романа Шухевича

с. Гуків, символічна могила Романа Шухевича


Зазначимо, що місце останнього спочинку тіла головного командира УПА точно не визначено і досі, і події що слідували після загибелі Шухевича і надалі оповиті таємницею. Зацікавлений читач може знайти більше інформації по цій темі у статті Володимира В’ятровича “В пошуках могили Шухевича. Насправді її досі не знайдено“. Та незважаючи на диспут істориків, до Гукова щороку приїжджають патріоти з усієї України, щоб віддати останню шану командиру Шухевичу.

Делегація із м. Кам'янець-Подільський покладає квіти до могили Шухевича

Делегація із м. Кам’янець-Подільський покладає квіти до могили Шухевича


Молоді послідовники Шухевича із ВГМО "Сокіл"

Молоді послідовники Шухевича із ВГМО “Сокіл”


Зокрема 30 червня 2014 р. на зборах патріотичної громадськості у Гукові постійно лунали аналогії між теперішньою війною на Донбасі, незрозумілим “перемир’ям”, закулісними іграми на світовій політичній арені та подіями перед та під час Другої світової війни.

gukiv10

Вшанування пам’яті Романа Шухевича, с. Гуків, 30.06.2014


gukiv1

Вшанування пам’яті Романа Шухевича, с. Гуків, 30.06.2014


Декламується "Холодний Яр" Тараса Шевченка, с. Гуків, 30.06.2014

Декламується “Холодний Яр” Тараса Шевченка, с. Гуків, 30.06.2014


Основним лейтмотивом виступів були заклики вчитись на своїй історії, брати приклад із своїх славних попередників і розраховувати насамперед лиш на власні сили у боротьбі з агресором. “Ми повинні навчитись у Романа Шухевича його “політики доконаних фактів” – замість запобігання перед Європою та Заходом в очікуванні на їх допомогу, потрібно ставити світ перед фактом – українці зробили так, як вважають за потрібне, і світ повинен з нами рахуватись”, – зазначив один із виступаючих.

Виступ ветерана УПА, с. Гуків, 30.06.2014

Виступ ветерана УПА, с. Гуків, 30.06.2014


Промовляють матері, с. Гуків, 30.06.2014

Промовляють матері, с. Гуків, 30.06.2014


Околиці Гукова також цікаві мандрівникам тому, що саме тут знаходиться символічний міст через Збруч, що поєднував Галичину та Велику Україну, що віками були розділені поміж різних цивілізацій. Місцевість ця вкрай мальовнича, тому туди варто заїхати навіть щоб просто помилуватись краєвидами цих просякнутих історією місць.

Тут колись був кордон між Галичиною та Великою Україною

Тут колись був кордон між Галичиною та Великою Україною, р. Збруч біля с. Гуків, Поділля


По дорозі не забудьте також завітати у сусіднє село Оринин та відвідати могилу воїнів армії УНР, загиблих у боях за Україну в 1919 р. Читайте більше про історію цього села в статті “Із потенціалом та незабутою історією“.


gukiv11

Автор вдячний Кам’янець-Подільському осередку ВО “Свобода” за організацію поїздки. 

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page