top of page

Конґрес Українців Канади: позитивні кроки у напрямку вирішення кризи в Україні

Конґрес Українців Канади вітає новини про останні події в Україні, зокрема створення у Верховній Раді нової парламентської більшості, звільнення з-під варти колишнього Прем’єр міністра Юлії Тимошенко, а також рішення щодо того щоб Україна стала підписантом Міжнародного Кримінального Суду. Сьогоднішні події стали результатом підписання міжнародної угоди, що зупинила вбивства українських громадян. Конґрес Українців Канади висловлює свої глибокі співчуття тим, хто втратив своїх рідних та близьких.

Угода, що була підписана 21 лютого, відзнаменувала повернення до Конституції 2004 року, яка обмежує права Президента, закликала до формування уряду національної єдності, проведення конституційної реформи та дострокових виборів Президента, прийняття нового виборчого законодавства, призначення нової Центральної Виборчої Комісії на пропорційній основі, незалежне розслідування фактів насильства та порушення прав людини протягом останнії тижнів, та амністію демонстрантів.

Сьогодні Верховна Рада України підтримала постанову (своєю Конституційною більшістю) про скасування усіх повноважень Януковича, про призначення нового Спікера, про звільнення Міністра Оборони, Міністра Внутрішніх Справ, Голову СБУ, Генерального Прокурора та про призначення уповноважених Верховної Ради з питань контролю за діяльністю відповідних міністертсв.

“Народ України заплатив надзвичайно велику ціну за право жити в демократичній країні, де захищені права та свободи громадянина,” сказав Павло Ґрод, Президент КУК. “Дуже важливо щоб усі ті, хто видавав кримінальні накази та є відповідальним за вбивства українських громадян, упродовж останніх декількох тижнів, були притягнуті до відповідальності. Ті, хто займав найвищі посади в уряді не можуть уникнути відповідальності за свої дії,” продовжив Ґрод.

“Крім того, важливим залишається збереження територіальної цілісності України. Майдан представлений людьми з усіх куточків країни, Українські громадяни зі Львова та Луганська, з Сум та Криму єдині у своїх прагненнях жити в демократичній країні, де уряд захищає їхні права та свободи. Будь- які цинічні спроби політиків чи іноземних держав розділити Україну повинні бути засуджені. Водночас, КУК закликає українців по всій країні підтримати мирний перехід до справжньої демократичної та унітарної держави та працювати в напрямку примирення.

КУК закликає новий уряд України проводити постійні консультації з лідерами громадськості, а зокрема з лідерами Майдану.

КУК закликає західних партнерів продовжувати підтримувати народ України у їхньому великому прагненні вийти із кризи що поглинула країну. Угода про Асоціацію з ЄС повинна бути підписана негайно.

Ми висловлюємо вдячність уряду Канади за застосування санкцій та організацію гуманітарної та медичної допомоги особам які постраждали.

У листі, надісланого сьогодні Прем’єр Міністру Гарперу, КУК подякував Уряду Канади та закликав до підтримки Канадою України, під час нелегкого транзитного періоду, а саме:

  1. Визнання – Канада повинна якнайшвидше визнати легітимність рішень, які були прийняті сьогодні Верховною Радою України.

  2. Делегація в Україну – Канада повинна направити високого рівня делегацію, щоб зустрітися з представниками перехідного уряду України та обговорити підтримку Канади.

  3. Фінансова та економічна підтримка – Канада та її союзники повинні працювати разом з перехідним урядом, щоб запобігти економічному коллапсу, і розпочати рух в напрямку якнайшвидшого підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

  4. Зовнішні загрози – Канада повинна протистояти усім діям Російської Федерації, які загрожують територіальній цілісності України, в тому числі сприяння регіональному розподілу та іншому політичному та економічному тиску.

КУК ще раз підкреслює свою повну солідарність з народом України, та з їхньою хороброю боротьбою за захист гідності, людських прав та демократії в Україні.

1 view0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page