top of page

Зустріч українців Ванкувера із Міністром Іміграції Канади

Віталій Кубацький (Ванкувер)

Минулої п’ятниці, 28.03.14, відбулась зустріч представників українських громадських організацій Британської Колумбії із Міністром іміграції Канади, п. Крісом Алекзандром. Пана Міністра цікавила думка української громади Ванкувера щодо останніх подій в Україні загалом та у контексті імміграційної політики Канади зокрема.

Пан Кріс Алекзандер в черговий раз висловив гарячу підтримку прагненням України до західного, європейського цивілізаційного вибору. Бесіда велась у дружній, невимушеній обстановці, “без протоколу”.

article 1.2

Зустріч представників української громади Ванкувера із Міністром Крісом Алекзандром


На питання чи Канада планує військову підтримку Україні, зокрема у Криму, пан міністр зауважив, що це питання зараз не стоїть, так як на жаль Україна не є членом НАТО. Зокрема пан Алекзандер відмітив, що Канада була розчарована нерішучою політикою України часів Ющенка, коли вона реально мала розпочати процес входження до Північно-Атлантичного альянсу, і ситуація з Кримом очевидно б не відбулась.

Щодо імміграційних питань, то Канада розглядає потенційні можливості допомоги біженцям, якщо така ситуація виникне, але очевидно первинним місцем прийому біженців у випадку масштабного військового конфлікту будуть європейські країни.

На питання чи Канада планує ослаблення візового режиму з Україною у світлі останніх подій, пан Міністр обережно відмітив, що це залежить в першу чергу від України і Канада приймає рішення на основі попереднього досвіду роботи з українськими іммігрантами. Так остання “п’ятирічка” Януковича значно охолодила стосунки Канади з Україною, в т.ч. в питаннях візового режиму, тому новому уряду України потрібно буде зробити багато реальних кроків, щоб відчути імміграційне “потепління”.

Пан Алекзандер зауважив, що серед українських громадян, які прибувають за тимчасовими візами дуже висока частота подачі заяв на отримання статусу біженця, також Канада стурбована можливим зловживанням своєю гостинністю з боку організованих злочинних угруповань, торгівців людьми та ін. Канада постійно тримає двері відкритими для українців бажаючих переселитись в Канаду за існуючими офіційними  імміграційними програмами, проте уся процедура повинна бути дотримана, як і завжди.

На запитання чи Канада розглядає можливості збільшення квот для програм обміну та стажувань для української молоді та студентства, пан Міністр відповів, що вони підтримують такі ініціативи, але знову ж таки, Канада зацікавлена в тому, щоб талановита молодь поверталась і розбудовувала нову Україну, а не залишалась в Канаді, що як правило трапляється з учасниками програм стажування і тд.

У автора склалось суб’єктивне враження, що послаблень імміграційного режиму з Канадою найближчим часом не очікується. Мабуть канадський уряд  остерігається масового напливу “біженців” з України, що зрештою є небезпідставним.

Довідка УВ:  Honourable Chris Alexander – In July 2013, Mr. Alexander was appointed Minister of Citizenship and Immigration. Previously, he was appointed Parliamentary Secretary to the Minister of National Defence in May 2011. – http://www.chrisalexander.ca

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page