top of page

Думки щодо перебудови структури Конґресу Українців Канади у Бритійській Колумбії

Мирослав Петрів, голова Ванкуверського відділу Конґресу Українців Канади


На сам перед я хочу подякувати усім які брали участь чи хоч були присутними на прийняттю проводу українських організацій яке відбулося 22-го червня 2013 р.

Але на мою думку саме це прийняття голів та представників українських організацій Канади та крайової управи Конґресу Українців Канади як і самі річні збори КУК, попри наочний успіх цих дій, в черговий раз проявили слабкість структур у Бритійській Колумбії. Але на щастя, підчас розширних дискусій на річних зборах виявився шлях до розв’язки структурних недоліків в КУК-Відділ Ванкувер та КУК-Провінційна Рада Бритійської Колумбії.

Сама структура цих двох організацій побудована за принципами й напрямними 70-літної давнини. Членами Відділу КУК є лише організації (і на збори Відділу ці організації посилають по двох делеґатів), а членами Провінційної Ради є Відділи (і на збори Провінційної Ради, Віддили посилають по одному делеґатові).

Одна із цілей КУК це представлення (перед урядом, тощо) української громади в Канаді. А болючою правдою є то що за власною конституцією КУК-Відділ Ванкувер в найкращому разі представляє організоване життя українців у Бритійської Колумбії і не знаходить місця для тих 95% нашої громади які живуть і діють поза рамками формальних організацій. Наголошую на слові діють. Як показалося підчас вручення почесних грамот в час вищезгаданого прийняття, половина відзначених осіб діяли і діють одинцем, або все ж таки поза рамками КУК-Відділу Ванкувер.

А щодо Провінційної Ради, то вона має лише двох членів, а саме Ванкувер і Вернон. Будь яка розмова двох голів тим самим може уважатися формальними зборами! А що гірше Вернон не був представлений на дійстві 22-го червня через поважний вік членів управи який не давав їм змоги приїхати. Потомства їм нема, і йдуть серйозні розмови щодо закриття Відділу. А коли Відділ Вернон закриється то у Провінційної Ради лишиться лише один член, і тим самим Рада буде змушена закритися теж.

Уже роками іде мова про особисте, поодиноке членство у Відділі. Чомусь уявлялося що крайова організація КУК не дозволяє такої структури. Проте підчас зборів 22-го й 23-го червня було чітко сказано що крайова організація НЕ диктує структуру а лише цілі. А цілями є:

– Діяти як авторитетний представник української громади в Канаді перед людьми та урядом

– Зміцнювати і координувати участь канадців українського походження в соціальному і культурному життіКанади базуючись на християнських і демократичних засадах справедливості та свободи

– Допомогти Україні в побудові незалежної, цілісної і демократичної держави

– Планувати і розвивати різносторонні аспекти життя громади канадців українського походження

– Допомагати у збереженні і розвитку української культури

Друге упередження щодо поодинокого членства у КУК-Відділі Ванкувер це було питання як поєднати поодиноке членство із голосами представників організацій.

Розв’язка така:

Створити нову конституцію КУК-Відділу Ванкувер як організацію виключно особистих, поодиноких членів, і тим самим розширити терен членства на цілий нижний материк БК разом із ванкуверським островом

Змінити існуючу конституцію КУК-Провінційної Ради Бритійської Колумбії, додавши до членства крім місцевих відділів усі підхожі (віповідних щодо цілей)  організації по цілій провінції.

Прошу переслати мені та сучасним членам ваші коментарі е-поштою на mirkopetriw@shaw.ca

Якщо виявиться зацікавлення, думаю скликати установчі збори в осені щоби одобрити такий напрямок і уповноважити управу готувати потрібні конституційні зміни та реєстрації.

PS. A draft REVISED Constitution of UCC-BC is ready, adding organizations as members of the UCC-BC Provincial Council. A special meeting of the current delegates of members of UCC-BC (exactly 2) can be held in a telephone booth in Merrit. On approval of the revisions at that special meeting, the changes can be submitted to the Registrar in Victoria, and we’ll begin looking for membership in the Provincial Council by ALL Ukrainian organizations in the Lower Mainland and Vancouver Island.

At the same time a NEW Constitution of UCC-VB will be prepared where everyone who feels Ukrainian enough to care, and meets the simple “Christian and democratic principles” clause, can join. (note, meeting Christian principles does NOT mean you have to be a practicing Christian). This way the UCC-Vancouver Branch will become an organization of INDIVIDUALS. (I invite Vernon Branch to follow suit, covering the entire BC interior.)

2 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page