top of page

Відмічення Дня Чорної Стрічки у Ванкувері

Мірко Петрів (Ванкувер)


Щороку 23-го серпня в Канаді відзначається День Чорної стрічки – Національний Поминальний День пам’яті жертв комунізму та нацизму в Европі, який був проголошеним Парламентом Канади як і декількома европейськими державами. Цей щорічний День пам’яті відзначається у річницю підписання пакту Молотова-Ріббентропа між нацистським і радянським комуністичним режимами.   Ванкувер уже третий рік відмічає цей день.

Ця декларація була запропонована членами Парламенту Канади Бобом Раем та Борисом Вжесневським і була одноголосно прийнята Парламентом Канади 30 листопада 2009 року. Вона була схвалена лідерами постраждалих від цих режимів громад у Канаді, зокрема: Міло Сучма (Президент Чеської і Словацької Асоціації в Канаді), Аґнес Соморяй (Президент Угорської Етнічної Асоціації в Канаді), Аво Кіттаск (Президент Естонської Центральної Ради), Андріс Кестеріс (Президент Латвійської Національної Федерації), Джоана Курас (Президент Литовської громади в Канаді), Владислав Лізон (Президент Конґесу Поляків Канади), Павло Ґрод (Президент Конґресу Українців Канади), Гелена Бусіс (Президент Словацької Асоціації в Канаді).


За неписаним правилом, громади центральної і східної Европи повинні чергуватися щорічним приміщенням цеї події у Ванкувері. Черга була не на українців але цього року наші сусіди показалися ще менш зорганізованими в час літної пори аніж ми. За сприянням о. Юрія Вишневського при Українській Католицькій Катедрі Пресв. Евхаристії українці уже вдруге за три роки зорганізували цей день. Молебен відправив отець переважно анґлійською з огляду на гостей, але принципово лишив у відправі дещо українською щоби ці гості відчули екзотику української Богослужби.

Опісьля усі зібралися в залі під церквою на каву і закуску. Не обійшлося й без промов. Промовляли Мірко Петрів від української громади; член державного парляменту пані др. Геді Фрай представляючи провідника опозиції, Юстина Трудо; Оярс Калнс від лотишів; і Казимєж Брусило

від Польської громади. Доповідачі нагадували присутним що хоч в сей день відмічаємо трагічні роки історії, треба нам і сьогодні бути осторожними щоби така історія не повторилася. Естонська громада яка була господаром свята торік, теж була представлена але цього разу не виступили з доповіддю.

Гілки калини й макові квіти прикрашували головний стіл, а за столом стояли прапори України, Канади, Латвії, та боєвий стяг ОУН.

Героям Слава!

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page